Vaihto-opiskelu

kansikuva

Vaihto-opiskelu

Opiskelija- ja harjoittelijavaihto tarjoavat ainutlaatuisen mahdollisuuden hankkia kansainvälistä kokemusta ja kielitaitoa työelämää varten. Osa LABin opinnoista on mahdollista suorittaa opiskeluna tai harjoitteluna ulkomailla.

Vaihdossa suoritetut opinnot hyväksytään osaksi LABin tutkintoa. 

Vinkki: Vaihto-opintojen ohjeistus eLABissa on laajempi englanniksi - vaihdathan siis kielen oikealta ylhäältä englanniksi.

Erilaisia vaihtoehtoja kansainvälistyä

LABin opiskelijana voit suorittaa lukukauden, tai joissain tapauksissa myös lukuvuoden, opinnot yhteistyökorkeakouluissamme eri puolilla maailmaa.

Eurooppalaisten yhteistyökumppaneiden lisäksi meillä on kahdenvälisiä opiskelijavaihtosopimuksia useiden aasialaisten ja pohjois- ja eteläamerikkalaisten sekä afrikkalaisten korkeakoulujen kanssa. 

Jos et ole halukas lähtemään koko lukukauden kestävään vaihtoon, LAB tarjoaa myös lyhyitä intensiiviviikkoja ulkomailla.

Intensiiviviikot suunnitellaan ja toteutetaan yhteistyökorkeakoulujen kanssa. Tutustu intensiiviviikkoihin paremmin täällä.

Vaihto-ohjelmat

Erasmus+ ja Nordplus ovat vaihto-ohjelmia, joissa LAB on mukana. Tämän lisäksi meillä on useita kahdenkeskisiä sopimuksia eri partnerikoulujen kanssa ympäri maailmaa (bilateral exchanges).

Sveitsi ei kuulu Eramus+-ohjelmaan, mutta Sveitsi tarjoaa sinne saapuville vaihto-opiskelijoille apurahan heidän valtion rahoituksesta.  

Harkitsetko vaihtoa Iso-Britanniassa? Huomioithan tällöin Brexitin vaikutukset opiskelijavaihtoon.

Mitä se sitten tarkoittaa, jos lähdet vaihtoon Erasmuksen tai Norplussan kautta? Yleisesti ottaen eroavaisuus ohjelmien välillä on apuraha – saamasi apurahan suuruus riippuu vaihtokohteesta. Tarkemmin rahoituksesta voit lukea apurahat ja muu rahoitus-sivulta.

Milloin lähteä?

Suositeltava ajankohta ulkomailla suoritettaviin opintoihin ja/tai harjoitteluun on 2. tai 3. vuosi. Harjoitteluun voit lähteä myös esimerkiksi ensimmäisenä kesänä opintojen aikana. Keskustele itsellesi sopivasta vaihdon ajankohdasta oman tutoropettajasi kanssa. Jos tiedät jo opintojen alussa, että haluat lähteä vaihtoon, ota asia esiin ensimmäisissä keskusteluissa.

Voit myös yhdistää opiskelu​n ja harjoittelun niin, että olet ensin opiskelemassa ja haet samalla harjoittelupaikkaa alueelta. 

Huomaa myös, että lukukausien ajankohdat vaihtelevat suurestikin eri maissa. Tämäkin asia kannattaa ottaa huomioon kun mietit itsellesi sopivaa vaihtokohdetta. Paras tietolähde tämän tarkistamiseksi on vaihtokoulun omat nettisivut.

Huomioithan myös LAB ammattikorkeakoulun koronaohjeet ja -suositukset.

Lisätietoa

Kiinnostuitko? Siirry opiskeluvaihdon tarkemman ohjeistuksen osalta eLABin englanninkielisille sivuille.

Huom! Hyvinvointialan opiskelijoille on saatavilla lisätietoa kansainvälistymismahdollisuuksista myös Moodle kurssilla: "Health and Social Welfare Unit Students International Info" (ei kurssiavainta).