Exam-tentin tekeminen

kansikuva

Exam-tentin tekeminen

Kun olet saapunut sähköisen tenttimisen tilaan ja löytänyt oikean tenttikoneen, voit aloittaa tentin tekemisen. Tenttiajan kuluminen alkaa varatusta ajanhetkestä. Jos saavut tilaan ennen tentin alkamisajankohtaa, voit kirjautua Examiin, ja odottaa tentin alkamista. Mene tilaan kuitenkin aikaisintaan 5 minuuttia ennen tentin alkamista, että edellinen tenttijä on ehtinyt päättää tenttinsä.

Toimi näin:

 1. Jos tietokoneen näytöllä ei näy kuvaa, heilauta hiirtä niin näyttö herää valmiustilasta. Jos näyttö ei herää valmiustilasta, tarkista että virta on päällä näytön oikean alakulman painikkeesta. Koneelle ei tarvitse erikseen kirjautua.
 2. Valitse työpöydältä pikakuvake ”1. Exam” ja kirjaudu omilla tunnuksillasi ohjelmaan.
  • Examiin kirjaudutaan Haka-kirjautumisella, joten sinun tulee muistaa tunnus/sähköpostiosoitteesi sekä salasana. Tenttitilanteessa Exam-järjestelmään kirjautumisessa ei ole käytössä kaksivaiheista tunnistusta, koska Exam-tilaan ei saa viedä puhelinta.
  • Mikäli olet väärällä koneella, ohjelma kertoo millä koneella voit tenttisi tehdä.
 3. Tentti käynnistyy automaattisesti, kun varausaikasi alkaa.
 4. Lue ohjeet.
 5. Vastaa kysymyksiin haluamassasi järjestyksessä. Jos tentti on jaettu useampaan aihealueeseen, löytyy navigointi vastausosion alapuolelta – nuolipainikkeet vasemmalle ja oikealle. Aihealueet löytyvät myös numeroituna tenttisivun oikeasta reunasta.
 6. Ohjelma tekee automaattitallennuksen minuutin välein. Halutessasi voit myös tallentaa klikkaamalla Tallenna –painiketta.
 7. Palauta tentti klikkaamalla oikeasta reunasta linkkiä ”Tallenna ja palauta tentti”. Vahvista palautus. Ohjelma näyttää sinulle palautusviestin ja kirjaa sinut ulos ohjelmasta.
 8. Sulje selainikkuna ja kirjaudu ulos koneelta. Älä sulje konetta tai näyttöä! Koneelta ulos kirjautuminen poistaa kaikki koneelle (e:\working folder ja desktop) talletetut tiedostot. Varmista siis, että olet palauttanut tentin.
 9. Mikäli joudut keskeyttämään tentin, valitse oikeasta reunasta linkki ”Keskeytä tentin suoritus”. Vahvista keskeytys, sulje selainikkuna ja kirjaudu ulos koneelta. Älä sulje konetta tai näyttöä!

Mikäli tenttisi estyy tai häiriintyy teknisten tai muiden ongelmien johdosta, toimi erillisen ”Ongelmatilanteet” -ohjeen mukaisesti. Ohje löytyy myös tenttikoneilta.