Vaihdon ja harjoittelun terveys ja turvallisuus
Opiskelijoiden terveys ja turvallisuus ovat tärkeitä LAB-ammattikorkeakoululle myös ulkomailla suoritettavan vaihdon tai harjoittelun aikana. Luethan tämän sivun huolellisesti ennen ulkomaille lähtöä. Huom! Jos kohtaat ulkomaanjakson aikana minkä tahansa kriisitilanteen, muistathan tiedottaa asiasta myös meitä: outgoing@lab.fi (vaihdot LAB:n partnerikoulussa) tai placement@lab.fi (harjoittelut ulkomailla).
Ennen ulkomaille vaihtoon tai harjoitteluun lähtöä
Varmistathan, että sinulla on kaikki tarvittavat vakuutukset voimassa. Vaihtoon lähtijällä tulee olla riittävä vakuutusturva:
Opiskelijavaihto: matkavakuutus ja sairausvakuutus
Harjoittelijavaihto: matkavakuutus, sairausvakuutus, vastuuvakuutus (liability insurance coverage) ja tapaturmavakuutus (accident insurance coverage).
Jos lähtiessäsi ulkomaille harjoitteluun et ole työsuhteessa harjoittelupaikkaan ja teet ainoastaan harjoittelusopimuksen, on korkeakoulun tarjoamat vakuutukset silloin voimassa. Mikäli olet työsuhteessa harjoittelupaikkaan, LABin vakuutukset eivät kata sinua. Muistathan silloin varmistaa, että harjoittelupaikka vakuuttaa sinut tai huolehtia itse riittävästä vakuutusturvasta.
Huomioi, että LABin vastuuvakuutus ei ole voimassa Kanadassa ja Yhdysvalloissa.
Matkavakuutus
Jokaisen opiskelija- ja harjoittelijavaihtoon lähtijän tulee ottaa henkilökohtainen matkavakuutus. Huolehdithan, että matkavakuutusturva on voimassa niin kauan kuin vaihtosi kestää ja kattaa kaikki olennaiset asiat (esim. vapaa-ajan sekä matkatavarat elleivät ne ole vakuutettu mahdollisesta kotivakuutuksesta, jos kotivakuutuksesi pysyy voimassa vaihdon ajan). Muista, että jos päätät vaihtosi aikana kiivetä Kilimanjarolle, ei normaali vakuutuksesi mitä todennäköisimmin tätä kata vaan sinun tulee hankkia lisävakuutus extreme-lajeihin.
Eurooppalainen sairaanhoitokortti
EU:n lainsäädännön mukaan jäsenmaasta toiseen liikkuva EU-kansalainen voi saada sairaanhoitoa myös muussa jäsenmaassa. Sairaanhoito-oikeus koskee esim. seuraavanlaisia matkoja: loma, opiskelu (+ työharjoittelu), työkomennus, työnhaku. Turvataksesi mahdollisuutesi hoitoon tarvitset mukaasi Eurooppalaisen sairaanhoitokortin (EHIC), jonka voi tilata Kelasta(ulkoinen sivusto, linkki avautuu uuteen välilehteen).
Sairaanhoitoa antaa kukin jäsenmaa oman järjestelmänsä mukaisesti. Eurooppalaisella sairaanhoitokortilla saat vastaavat sairaanhoitopalvelut kuin jäsenmaan kansalaiset. Jos maassa peritään potilasmaksuja tai omavastuuosuuksia, sinäkin maksat ne, mutta et enempää. Joissakin tapauksissa sinun on maksettava ensin kaikki kustannukset, ja saat vasta hakemuksen perusteella korvausta oleskelupaikkakuntasi sairausvakuutuslaitokselta.
Eurooppalainen sairaanhoitokortti ei korvaa sairaudesta tai onnettomuudesta aiheutuvia poikkeuksellisia kuljetuksia Suomeen eikä sellaisen lääkärin tai sairaalan hoitokustannuksia, jotka eivät kuulu kyseisen maan julkisen terveydenhuollon piiriin.
Huomioithan tehdessäsi työharjoittelua muussa EU:n jäsenvaltiossa, että mikäli saat harjoittelustasi palkkaa, sinut saatetaan tulkita olevan työsuhteessa harjoittelupaikkaan ja saatat pudota Suomen sosiaaliturvan piiristä pois. Lisätietoa Kelan sivuilta
Jos kamppailet henkisen hyvinvointisi kanssa, tai sinulla on elämässäsi ongelmia, ei ole hyvä ajatus paeta niitä ulkomaille. Asuminen ulkomailla todennäköisesti vain pahentaa tilannetta. Hoida ensin itsesi ja elämäsi kuntoon ja lähde vaihtoon vasta sitten, kun elämäsi on hallinnassa.
Jos pohdit henkisen hyvinvointisi tilaa, voit tehdä esimerkiksi nämä testit: Masennuksen oirekysely ja ahdistuksen oirekysely.
Fyysinen sairaus tai vamma ei ole este vaihdolle, mutta sinun tulee harkita, pystytkö elämään ja toimimaan sairauden tai vamman kanssa ulkomailla. Jos tarvitset säännöllistä lääkitystä, selvitä kohdemaan maahantuontisäädöksistä, saatko ottaa mukaasi lääkkeet koko vaihdon ajalle. Jos se ei ole sallittua, selvitä, saatko ostettua tarvitsemaasi lääkettä kohdemaasta.
Jos tarvitse erityisjärjestelyjä esimerkiksi asumiseen liittyen, aloita vaihtojärjestelyt hyvissä ajoin ja ole mahdollisimman aikaisin yhteydessä myös kansainvälisiin liikkuvuuspalveluihin, vaihto-opiskeluun liittyen outgoing@lab.fi ja harjoitteluun liittyen placement@lab.fi.
Ota selvää tautitilanteesta ja vaadittavista rokotuksista ja muista huomioida rokotteiden maksullisuus ja valmistaudu myös niiden kustannuksiin. Lue lisää esim. THL:n sivuilta.
Ota selvää kohdemaan / korkeakoulun mahdollisista terveysvaatimuksista (lomakkeet, todistukset jne). Korkeakoulut lähettävät yleensä haun yhteydessä vaatimansa lomakkeet.
Sovi tarvittaessa tapaaminen opiskeluterveyden terveydenhoitajan kanssa vähintään puoli vuotta ennen vaihtoon lähtöä (huom. mm. hepatiittirokotteen aikataulu). Terveydenhoitaja tarvitsee aikaa järjestelläkseen rokotusaikataulun ja mahdolliset lääkärikäynnit.
Lisätietoa opiskelijan sairaanhoidosta ulkomailla löydät myös EU-terveydenhoito -sivulta!
Suomi on verrattain turvallinen maa. Osa maailmalla tapahtuvista ilmiöistä voi tuntua suomalaisille hyvinkin oudoilta. Suomen ulkopuolella joutuu kohtaamaan myös meille tuntemattomia luonnonvoimia. Sinun on hyvä tutustua kohteeseesi etukäteen myös siltä kantilta ja miettiä, mitä mahdollisesti voit joutua vaihdon aikana kohtaamaan.
Tutustu ainakin Ulkoministeriön matkustusohjeisiin ja -tiedotteeseen sekä tee ennen lähtöä matkustusilmoitus.
Lisäksi kannattaa tutustua myös turvallisuuden riskikarttaan.
Vaihdon tai harjoittelun aikana
Toiseen maahan muuttaminen ja sen kulttuuriin sopeutuminen saattavat aiheuttaa stressiä ja kulttuurishokin. Ahdistuksen tunteet vieraan kulttuurin kohtaamisesta ovat yleisiä, mutta yleensä aina ohimeneviä sekä jopa välttämätön osa uuteen kulttuuriin sopeutumisen prosessia.
Kulttuurishokki etenee vaiheittain. Ensin kaikki uusi innostaa ja ihastuttaa. Tämän jälkeen tulee tyypillisesti vaihe, jolloin tuntuu, että kotimaassa kaikki on paremmin ja arki kohdemaassa turhauttaa. Saatat tuntea itsesi ahdistuneeksi, masentuneeksi tai väsyneeksi sekä kokea ruokahaluttomuutta. Hiljalleen kuitenkin hyväksyt erilaisen kulttuurin, vaikka edelleen kaipaisitkin kotimaan tuttuja asioita. Paikallisen kielen ymmärryksesi on todennäköisesti jo parantunut niin, että ymmärrät paremmin keskusteluja ympärilläsi. Viimeinen kulttuurishokin vaihe voi iskeä kotiin palatessa.
Mikä avuksi kulttuurishokkiin?
- Valmistaudu vaihtoon tutustumalla kohteeseesi mahdollisimman hyvin ennakkoon. Pyri myös opiskelemaan kohteen paikallista kieltä.
- Ole aktiivinen, avoin ja rohkea tutustumaan paikalliseen kulttuuriin. Älä jää yksin, vaan tutustu rohkeasti muihin vaihto-opiskelijoihin, mutta ennen kaikkea paikallisiin ihmisiin.
- Matkusta kohdemaassa erilaisiin kohteisiin.
- Pidä yhteyttä läheisiisi ja käytä ja kuuntele mahdollisuuksien mukaan äidinkieltäsi, esimerkiksi lukien uutisia, jutellen suomea puhuvien kanssa tai kuunnellen suomenkielistä musiikkia.
- Ole yhteydessä muihin suomalaisiin vaihtareihin samassa maassa, sekä muunmaalaisiin vaihtareihin vaihtokohteessasi.
- Suomen Merimieskirkko toimii joissain kohteissa ja on "liikkuvien ihmisten kirkko ja kävijöilleen kappale kotimaata vieraassa maassa, koti kaukana kotoa."
Mikä avuksi, kun ahdistaa, masentaa, tai on määrittelemätön huono olo?
- Älä jää yksin! Ota asia puheeksi läheistesi kanssa.
- Jos et oikein tiedä, mikä mieltä painaa, voit aloittaa esimerkiksi tekemällä nämä testit: Masennuksen oirekysely ja ahdistuksen oirekysely
- Jos koet, että tilanteesi on melko hyvä, mutta haluaisit kuitenkin tukea tai parantaa mielenterveyttäsi ja oloasi, voit kokeilla näitä Mieli ry:n harjoituksia kevyeen ahdistukseen ja levottomuuteen.
- Tai näitä maksuttomia ja avoimia Mielen terveystalon omahoito-ohjelmia.
- LAB:n Opiskelijoiden tuki- ja hyvinvointipalvelut voivat olla sinulle avuksi.
Apua mielenterveyden haasteisiin:
- YTHS
Yleis- ja mielenterveyden palvelut, soita: +35846 710 1073
ma–to klo 8–15, pe klo 8–14 (Suomen aikaa)
Self-chatissa
ma–pe klo 09.00–11.00 (Suomen aikaa)
- Nyyti ry
Sekasin-chat
Tarkoitettu alle 30-vuotiaille
Avoinna arkisin klo 9–24 ja viikonloppuisin klo 15–24 (Suomen aikaa)
Solmussa-chat
Tarkoitettu yli 30-vuotiaille
Avoinna ma-to klo 15–19 (Suomen aikaa)
- Moodspace tarjoaa tietoa, apua ja työkaluja mielenterveyden tukemiseen (englanniksi).
- Oman kotikunnan (Suomessa) terveyspalvelut
- Tukinet-tukisuhde: Mieli Tukisuhteessa voit keskustella yksityisesti, luottamuksellisesti ja halutessasi nimettömästi kriisityöntekijän tai koulutetun, vapaaehtoisen tukihenkilön kanssa.
- Suomen luterilaisen kirkon papit ulkomailla auttavat suomalaisia erilaisissa kriiseissä ja vaikeissa hetkissä
- Suomen Merimieskirkko tukee ulkomailla olevia suomalaisia ja tuo palan kotimaata luoksesi.
- Kattava listaus muita auttavia puhelimia ja chatteja.
Ensisijaisesti yhteys vaihtokohteen vaihtokoordinaattoriin tai sinulle nimettyyn yhteyshenkilöön. Joissain tapauksissa paras kontakti on kurssin opettaja, jos ongelmatilanne liittyy kurssin suorittamiseen. Jos tilanne ei selviä kohteessa, ole siinä tapauksessa yhteydessä LABin kansainvälisiin liikkuvuuspalveluihin (outgoing@lab.fi). Harjoitteluvaihdon ongelmissa placement@lab.fi.
On hyvä tiedottaa molempia korkeakouluja, jos opintoihin liittyy hankaluuksia, jotka voivat vaikuttaa kurssisuorituksiin. Muista, että liian vähäinen suoritettu pistemäärä johtaa apurahan osittaiseen tai täyteen takaisinperintään.
Jos et päässyt tenttiä läpi, tai siitä jää epävarmuutta, kun olet palaamassa Suomeen, pyydä kurssin opettajalta todistus, että olet suorittanut kaikki muut kurssiin liittyvät tehtävät.
Soita paikalliseen hätänumeroon, jonka olet toivottavasti selvittänyt jo etukäteen!
Akuutin vaiheen jälkeen ilmoita tapahtuneesta niille henkilöille, joita uskot sen koskettavan.
EU:n alueen sairaanhoidosta löydät lisätietoja EU-terveydenhoito -sivulta.
Ota yhteyttä vakuutusyhtiöösi sairaanhoitokuluihin liittyen.
Voit kysyä apua myös Suomen suurlähetystöstä tai Nettikonsulilta.
Jos sairastuminen vaikuttaa kurssisuorituksiisi, muista tiedottaa asiasta sekä vaihtokorkeakoulua että LABia. Pyydä ja säilytä kaikki lääkärinlausunnot sairastamisesta.
Tee ennen vaihtoon lähtöä Ulkoministeriön matkustusilmoitus.
Ohjeiden saamiseksi kriisitilanteessa ota yhteys Suomen suurlähetystöön. Jos kohdemaassa ei ole Suomen suurlähetystöä, voit ottaa yhteyttä myös toisen EU-maan suurlähetystöön.
Seuraa kohdemaan uutisointia sekä Suomen ulkoministeriön tiedotteita.
LAB on yhteydessä kaikkiin opiskelijoihinsa, jotka ovat vaihdossa alueilla, joilla tapahtuu odottamattomia kriisitilanteita. On kuitenkin opiskelijan omalla vastuulla tehdä päätös, milloin hän palaa kohdemaasta Suomeen.
Paikallisen poliisin lisäksi sinua voivat auttaa Suomen suurlähetystöt ja Nettikonsuli.
Älä koskaan tee päätöstä keskeyttämisestä keskustelematta siitä ensin sekä koti- että vaihtokorkeakoulusi koordinaattorin ja/tai tutoropettajan kanssa. Kaikki he ovat tukenasi ja haluavat auttaa sinua suorittamaan vaihtojakson päätökseen.
Paluu Suomeen
Mikäli olet vaihtosi aikana altistunut tarttuville taudeille, hakeudu opiskeluterveydenhoitajan vastaanotolle / muun terveydenhuollon palvelun piiriin ja huolehdi tarvittavista tutkimuksista tartuntojen ehkäisemiseksi.
Huomioi toisten terveys – mille saatat palattuasi toiset ihmiset altistaa ja huomioida, että harjoitteluun tai töihin mennessä edellytetään joskus tiettyjä tutkimuksia ja / tai varoaikaa