Sosiaali- ja terveysalan harjoittelu

kansikuva

Sosiaali- ja terveysalan harjoittelu

Sosiaali- ja terveysalan opiskeluun sisältyy isona osana käytännön ohjattu harjoittelu. Harjoittelun tavoitteena on, että opiskelija saa ohjatusti perehtyä ammattiopintojensa kannalta keskeisiin käytännön työtehtäviin sekä tietojensa ja taitojensa soveltamiseen työelämässä. (A352/2003.)

Ennen harjoittelun alkua:
Mikäli harjoittelupaikassa on alaikäisiä alle 18 v. lapsia/nuoria, opiskelijan tulee näyttää rikostaustaote 4 viikkoa ennen harjoittelun alkamista. Rikostaustaotteen näyttämiseen liittyvät ohjeet löydät Rikostaustaote hyvinvointiyksikön harjoitteluissa -sivulta.

Opiskelijalla tulee olla harjoittelussa oma dosimetri silloin, kun harjoitteluorganisaatio ja harjoittelun tehtävät sitä edellyttävät. Dosimetri tulee varata ajoissa koululta käyttöön.

Ennen opinnollistamisen alkua:
1.8.2022 alkaen: Mikäli opintojen opinnollistamiseen liittyy toimintaa alaikäisten parissa, opiskelijan tulee näyttää rikostaustaote opintosihteeri Iida Pöyhiälle ennen opinnollistamiseen liittyvän työelämäjakson alkamista. Rikostaustaote tulee näyttää, vaikka opinnollistaminen toteutuisi omassa työpaikassa, jossa ote on aiemmin näytetty. Rikostaustaotteen näyttämiseen liittyvät ohjeet löydät Rikostaustaote hyvinvointiyksikön harjoitteluissa -sivulta.

Harjoitteluiden kestot

Ohjatun harjoittelun osuus on ensihoitaja- ja sairaanhoitajakoulutuksessa 90 opintopistettä. Se sisältää 75 opintopistettä harjoittelua aidoissa asiakastilanteissa sekä 15 opintopistettä opinnäytetyötä, joka liittyy tiiviisti työelämän toiminnan kehittämiseen. Terveydenhoitajakoulutuksessa ohjatun harjoittelun osuus on 90 opintopistettä ja tämän lisäksi 15 opintopistettä opinnäytetyötä. EU-direktiivit määrittelevät hoitotyön harjoittelujen reunaehdot ja harjoitteluympäristöt.

Fysioterapeutin ydinosaamisessa käytännöntaitojen harjoittelun vähimmäismäärä on 75 opintopistettä. Opetussuunnitelmassa työelämässä tapahtuvaa ohjattua harjoittelua on 40 opintopistettä. Tämän lisäksi on opintojaksoilla tapahtuvaa harjoittelua ja asiakastilanteita sekä 15 opintopistettä oleva opinnäytetyö, joka liittyy tiiviisti työelämän toiminnan kehittämiseen.

Sosionomikoulutuksen ohjatun harjoittelun osuus 45 opintopistettä. Tämän lisäksi ammatillisia opintoja integroidaan oikeisiin työelämäympäristöihin ja kehittämistehtäviin.

Sosiaali- ja terveysalan harjoittelun käytännön asioista saa tietoa kunkin koulutuksen harjoitteluvastaavilta ja tutoropettajilta.

Harjoittelusopimuksen teko

Harjoitteluun lähtöä varten sinun on ilmoitettava harjoittelupaikan tiedot e-lomakkeella. E-lomake kiertää ensin koulutuksen harjoitteluvastaavalle, joka nimeää sinulle harjoitteluohjaajan. Tämän jälkeen harjoitteluvastaava kääntää e-lomakkeen jatkokäsittelyyn sopimuksia hoitavalle henkilölle, joka valmistelee sopimuksen ja lähettää sen harjoittelupaikalle.

Harjoittelusopimus tehdään e-lomakkeelle ilmoitettujen tietojen perusteella, joten täytäthän harjoittelusi tiedot huolella! Harjoittelupaikalla ja LABilla saattaa olla tehtynä puitesopimus, jolloin erillistä sopimusta ei lähetetä harjoittelupaikalle. Tarkista onko puitesopimus tehty ”Toistaiseksi voimassa olevat harjoittelusopimukset” -listasta. Harjoittelun tiedot tulee joka tapauksessa täyttää e-lomakkeelle vaikka puitesopimus olisikin olemassa!

Lahti:

Lappeenranta:

Huom! Sosiaali- ja terveysalan harjoittelukorvaukset maksaa 1.1.2023 alkaen valtio, ei enää ammattikorkeakoulu.

Toistaiseksi voimassa olevat harjoittelusopimukset

LABin sosiaali-ja terveysalalla on useita toistaiseksi voimassa olevia sopimuksia harjoittelupaikkoja tarjoavien organisaatioiden kanssa.