Tekoälytyökalujen käytänteet
Ohjeet opiskelijoille tekoälysovellusten käyttämiseen LUT-korkeakoulujen opinnoissa
Tekoälysovellusten käyttö opiskelun tukena on kannustettavaa, sillä tekoäly on yksi nykypäivän työelämätaito. Tekoälysovellusten käytön pitää olla vastuullista ja eettisten periaatteiden mukaista. Tekoälysovelluksia käytettäessä on lisäksi noudatettava ja huomioitava lainsäädännöstä tulevat velvoitteet ja noudatettava LUT-korkeakoulujen ohjeistusta.
Tekoälyä hyödynnetään monissa sovelluksissa ja ohjelmistoissa. Esimerkiksi hakukoneet, käännössovellukset, virtuaaliavustajat, navigointisovellukset ja verkkokaupat voivat hyödyntää tekoälyä.
Nämä ohjeet kohdistuvat generatiivisiin tekoälysovelluksiin, joilla voidaan luoda mm. tekstiä, videoita, kuvia, ääntä ja ohjelmointikoodia. Tällaisia ovat esimerkiksi ChatGPT, Bing Chat, Midjourney, DALL-E ja Grammarly.
Tekoälytyökalujen käytön periaatteet on tehtävä opiskelijoille selväksi. Tämä voidaan tehdä opintoihin orientoitumisen yhteydessä, opinto-ohjauksessa, opiskelijaportaaleissa, opintojaksoesittelyissä Moodlessa, opinnäytetyöseminaareissa ja menetelmäopintojaksoilla. Opiskelijalla on aktiivinen velvollisuus toimia saamansa tiedon mukaisesti ja tunnistettava tekoälytyökalujen haitat.
Huom! Tämä ohje korvaa aiemmin 21.02.2023 eLABissa julkaistut tekoälytyökalujen käytänteet.
Julkaistu 05.10.2023