YTHS Uutiskirje
Uutiskirje 12.12.2022
Korkeakouluopiskelijan terveydenhoitomaksu on 73,60 euroa vuonna 2023
Korkeakouluopiskelijoiden opiskeluterveydenhuollon opiskelijakohtainen terveydenhoitomaksu on 73,60 euroa, eli 36,80 euroa lukukautta kohden vuonna 2023. Opiskelijan tulee maksaa terveydenhoitomaksu Kelalle oma-aloitteisesti sekä kevät- että syyslukukaudelta. Lue lisää
Toisesta EU- tai ETA-maasta tulevilla opiskelijoilla täytyy olla eurooppalainen sairaanhoitokortti 1.1.2023 alkaen
Kortti pitää hankkia jo ennen Suomeen saapumista. Lue lisää
Opiskelukykymalli päivitettiin vastaamaan tämän päivän tarpeita
Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiön ja Työterveyslaitoksen kehittämän opiskelukykymallin tavoitteena on auttaa ymmärtämään, mistä kaikista tekijöistä opiskelukyky rakentuu ja kuinka korkeakouluyhteisöjen eri toimijat voivat edistää opiskelijoiden kykyä opiskella. Lue lisää
Ensimmäisen vuoden opiskelija, oletko jo vastannut TerveysStartti-kyselyyn?
TerveysStartissa kartoitetaan fyysistä, psyykkistä ja sosiaalista terveydentilaasi, keskeisiä terveyskäyttäytymisen piirteitä sekä terveyteen, terveyskäyttäytymiseen ja opiskelukykyyn liittyviä tekijöitä. Lue lisää
Katso influenssarokotusten tiedot YTHS:llä
Maksuttoman rokotteen voivat saada YTHS:ltä lääketieteen ja terveys- ja hyvinvointialojen korkeakouluopiskelijat sekä riskiryhmiin kuuluvat opiskelijat. Lue lisää
Turvallista vappua! #SafeSex.
Vappuviikolla 25.4.–29.4.2022 nostamme esiin
seksuaaliterveyden teeman kampustapahtumissa ja digitaalisissa kanavissamme.
- Monilla paikkakunnilla YTHS:n ammattilaiset suunnittelevat osallistuvansa paikallisiin kampustapahtumiin.
- Kysy IG-livessä: Keskiviikkona 27.4.2022 klo 12–13 on luvassa Suoraa puhetta seksistä -IG-live. Esitä oma kysymyksesi ennakkoon ja tule kuulemaan vastaus YTHS:n Instagram-tilille @yths_fshs.
- Vappuviikolla yths.fi-sivuston Terveystietopankissa ja Terveystieto-osiossa julkaistaan uusia seksuaaliterveyteen liittyviä artikkeleita.
Lue YTHS:n vinkit kampukselle palaajille!
Kampuksille paluu tarkoittaa kaikille jälleen kerran uuteen sopeutumista. Toisten kohtaaminen voi herättää tunteita laidasta laitaan – kohtaamiset voivat tuntua jännittäviltä, ihanilta, väsyttäviltä, kauan kaivatuilta tai joltain ihan muulta – kaikkia näitä tunteita ja välillä samaan aikaan. Muista, ettet näiden tunteiden kanssa ole yksin.
Lisäksi on hyvä muistaa, että meillä on kaikilla sosiaalisten suhteiden osalta erilaisia tarpeita. Yksin olemisen taito on tärkeä toisten ihmisten näkemisen rinnalla – yksin ollessa akut voivat latautua joskus helpommin.
Lue YTHS:n psykologien vinkit sodan aiheuttamien reaktioiden käsittelyyn.
Venäjän hyökkäys Ukrainaan on järkyttänyt ihmisiä ympäri maailmaa. On luonnollista, että mieli reagoi huolestuttaviin asioihin ja epävarmuuteen. YTHS:n psykologit kokosivat yhteen keinoja, joilla voit huolehtia itsestäsi. Tarvittaessa voit myös keskustella sodan aiheuttamista tunteista anonyymisti MieliChat-palvelussa ma–pe klo 8–14. Pääset MieliChatiin Self-verkkopalvelussa.
Katso vinkit keskittymiskyvyn parantamiseen.
Olemme julkaisseet yths.fi-sivustolla uusia keskittymiseen liittyviä tekstejä. Saat teksteistä hyödyllisiä työvälineitä keskittymiskykysi parantamiseen. Omaa keskittymistään voi kohentaa monin eri tavoin. Kyse on taitoharjoittelusta – ei niinkään siitä, että keskittymisen haasteet olisivat muuttumaton ominaisuus.
Olemme ottaneet YTHS:llä suunterveyden palveluissa käyttöön Joustava-mallin perinteisen vastaanottotoiminnan rinnalle.
Vastaanoton kesto määräytyy tehtävien hoitotoimenpiteiden mukaan. Tavoitteena on saada suusi kuntoon mahdollisimman vähillä käyntikerroilla. Joustava-malli otettiin ensimmäisenä käyttöön Helsingissä Töölön palvelupisteessä. Tänä keväänä toimintamalli laajenee Jyväskylään, Ouluun ja Turkuun ja kesän jälkeen Tampereelle.
Tutustu webinaareihimme.
Tule kuulolle Tuella ja itsemyötätunnolla takaisin opintoihin -webinaariin 7.4.2022 klo 8.30-11.45. YTHS:n ja Nyyti ry:n yhteistyössä järjestämässä webinaarissa nostetaan esiin keinoja ja tukitoimia, joilla helpotetaan mielenterveyden haasteiden vuoksi keskeyttäneiden korkeakouluopiskelijoiden paluuta opintoihin. Webinaari järjestetään osana valtakunnallista Opiskelijoiden mielenterveyspäivän kampanjaa (7.4.–14.4.2022)
Vielä ehdit mukaan myös YTHS-päivän webinaariin.
YTHS-päivän Yhteistyöllä opiskelijan hyvinvointia -webinaarissa keskiviikkona 23.3.2022 klo 12–13 puhutaan opiskeluyhteisötyöstä ja toimintamalleista, joilla palvellaan kaikkia opiskelijoita.
Tervetuloa YTHS:n palveluihin!
Tiesithän, että YTHS on terveytesi ja hyvinvointisi tukena koko opintojen ajan? Huolehdimme myös opiskeluyhteisöjen hyvinvoinnista. Palvelut ovat käytössäsi, kun olet ensin ilmoittautunut opinnoissasi läsnä olevaksi. Kelalle maksettu terveydenhoitomaksu kattaa kaikki YTHS:n palvelut (muistathan maksaa sen Kelalle oma-aloitteisesti ja ajoissa).
Ensimmäisen vuoden opiskelijoiden terveyskyselyä on uudistettu
Uudistuneen terveyskyselyn nimi on nyt TerveysStartti. Opiskelija täyttää kyselyn Self-verkkopalvelussa ja saa välittömän palautteen terveydentilastaan. Jos opiskelija on päivittänyt yhteystietonsa Selfissä, hänelle lähetetään tekstiviestitse henkilökohtainen kutsu.
Oletko menossa ulkomaanmatkalle tai vaihtoon?
Jos olet lähdössä kaukomatkalle, vaihto-opiskelemaan Euroopan ulkopuolelle tms., täytäthän matkailuterveyden kartoituslomakkeen Self-palvelussa mahdollisimman varhaisessa vaiheessa. Täyttämällä kartoituslomakkeen viimeistään 2–3 kuukautta ennen matkaasi ehdit saada ajoissa mahdolliset reseptit sekä käynnistää tarvittavat rokotusohjelmat.
Viikolla 6 vietetään kansallista ksylitoliviikkoa
Ksylitoli on luonnontuote, jota on luonnostaan muun muassa marjoissa ja hedelmissä. Aterian jälkeen nautittu ksylitoli ehkäisee happohyökkäystä ja vähentää ravintoaineiden aiheuttamaa suun happamuutta. Kansallisella ksylitoliviikolla (7.2.–11.2.) useissa palvelupisteissämme on esillä ksylitoliaiheista materiaalia. Seuraa myös some-kanaviamme.
Oletko jo tutustunut YTHS Ravitsemukseen?
Loppuvuodesta 2021 julkaistu digitaalinen ravitsemuspalvelumme YTHS Ravitsemus tuo ulottuvillesi monipuolista sisältöä ajasta ja paikasta riippumatta. Voit seurata omien tavoitteidesi toteutumista, saada vinkkejä ja reseptejä, osallistua yksilöllisiin omatoimivalmennuksiin tai vaikkapa kysyä anonyymisti ravitsemusterapeutilta mieltäsi askarruttavista kysymyksistä.
Kevään 2022 ryhmät on julkaistu
Eri puolilla maata järjestetään Jännittäjäryhmiä, Depressiokouluja, Stressless-taitovalmennuksia ja fysioterapiaryhmiä. Monet ryhmistä toteutuvat etänä. Löytyisikö näistä ryhmistä jokin Sinun tilanteeseesi sopiva?
Save the date: YTHS-päivä järjestetään 23.3.2022
Mitä tarkoittaa opiskeluyhteisötyö ja millaisia toimintamalleja opiskeluyhteisötyössä on kehitetty opiskelijoiden hyvinvoinnin parantamiseksi? Tästä kaikesta kuulet lisää YTHS-päivän Yhteistyöllä opiskelijoiden hyvinvointia -webinaarissa keskiviikkona 23.3.2022 klo 12–13. Laita päivämäärä muistiin ja ilmoittaudu mukaan verkkosivuiltamme löytyvästä linkistä.