YTHS Uutiskirje
Terveyden tietoisku opiskelijalle: kysy mielialaoireilusta ja masennuksesta 5.11.2024 klo 12.00
Tuntuuko olo jatkuvasti alakuloiselta? Mietitkö, miksi et enää innostu asioista? Ihmetyttääkö jatkuva ärtyisyys? Tuntuuko, ettei mikään määrä unta riitä? YTHS:n verkkotapaamisten sarjassa terveydenhoidon asiantuntijat vastaavat opiskelijoiden kysymyksiin. Tietoisku terveydestä -tapaamiset järjestetään kerran kuussa tiistaisin klo 12–12.45.
Marraskuun tietoiskussa 5.11.2024 keskustelemme masennuksesta ja mielialaoireilusta. Kysymyksiin vastaavat psykologit Helen Fagerholm ja Priska Autioniemi.
Lisätietoa terveyden tietoiskuista täällä: https://www.yths.fi/tietoiskut
YTHS:n ammattilaiset murtavat seksuaaliterveyden myyttejä opiskeluhyvinvointiviikolla 30.9.–4.10.2024. Pienillä teoilla terveyttä -opiskeluhyvinvointiviikolla (30.9.–4.10.2024) YTHS:n asiantuntijat lähestyvät seksuaaliterveyttä eri näkökulmista, tarkastelevat faktoja ja murtavat myyttejä. Suomeksi ohjelmaa on jokaiselle arkipäivälle. Ruotsiksi on yksi tapahtuma, samoin englanniksi yksi. Katso koko viikon ohjelma YTHS:n verkkosivuilta ja ilmoittaudu mukaan itseäsi eniten kiinnostaviin webinaareihin: Lue lisää viikon tapahtumista.
Mitä sinä haluaisit kysyä asiantuntijoilta seksuaaliterveydestä? Voit halutessasi lähettää ennakkokysymyksiä Kysy asiantuntijalta -webinaareihin 25.9.2024 saakka: Lähetä kysymyksesi tästä.
Puhuminen on tärkein seksitaito – valtakunnallinen terveyden edistämisen webinaari 3.10. klo 14. Pienillä teoilla terveyttä -opiskeluhyvinvointiviikon päätapahtumana on valtakunnallinen terveyden edistämisen webinaari torstaina 3.10.2024 klo 14–15.30.
Väestöliiton nuorten seksuaali- ja ihmissuhdeneuvonnan palvelupäällikkö Maria Nikunlaakso keskittyy puheenvuorossaan tukemaan nuoria aikuisia tekemään päätöksiä, jotka vaikuttavat myönteisesti heidän seksuaaliterveyteensä ja seksuaaliseen hyvinvointiinsa. Nikunlaakson jälkeen yleis- ja mielenterveyden ylilääkäri Minna Paavonsalo YTHS:ltä kertoo opiskelijoille seksuaaliterveyden edistämisen ja hoidon palveluista.
Tilaisuuteen tuovat tervehdyksensä myös Jesse Häyhä Suomen ylioppilaskuntien liitosta (SYL) ja Linda Vallenius Suomen opiskelijakuntien liitosta (SAMOK). Häyhä ja Vallenius lähestyvät opiskelijan seksuaalisen hyvinvoinnin teemaa monimuotoisuuden ja yhdenvertaisuuden näkökulmasta. Tilaisuus on suomenkielinen.
Lue Maria Nikunlaakson ennakkohaastattelu Huolehdi siitä, että sinun rajojasi ei seksissä ylitetä ja ilmoittaudu mukaan: Lue haastattelu ja ilmoittaudu mukaan tästä.
Terveyden tietoiskut jatkuvat syyslukukaudella 2024. Verkkotapaamistemme sarjassa vaihtuvat YTHS:n terveydenhoidon asiantuntijat vastaavat opiskelijoiden kysymyksiin. Tietoiskut järjestetään kerran kuussa tiistaisin klo 12–12.45 Teamsin välityksellä. Syksyn 2024 tietoiskujen aiheena ovat suun omahoito, masennus ja ravitsemus. Tietoiskut ovat helppo tapa kysyä terveydenhuollon asiantuntijalta eri tavoista edistää omaa terveyttä. Tutustu terveyden tietoiskujen aiheisiin.
Influenssarokotukset ajoittuvat YTHS:llä loppuvuoteen. Maksuttoman rokotteen voivat saada sote-alojen korkeakouluopiskelijat sekä influenssan riskiryhmiin kuuluvat opiskelijat. Influenssarokotusaikaa ei ole vielä toistaiseksi mahdollista varata. Julkaisemme ajanvarausohjeet rokotuksiin ja tiedot rokotusten käytännön järjestelyistä verkkosivuillamme lokakuun aikana. Ennakkokyselyihin influenssarokotuksista emme valitettavasti voi vastata puhelimitse. Lue lisää
Ota käyttöösi Self-verkkopalveluumme. YTHS:n digitaaliset palvelut on keskitetty Self-verkkopalveluun. Ota Self-verkkopalvelu käyttöösi heti opintojen alussa! Selfissä voit esimerkiksi siirtää tai perua vastaanottoaikojasi, päivittää yhteystietojasi tai täyttää terveyteesi ja asiointiisi liittyviä asiointilomakkeita. Pääset myös liittymään etävastaanotolle Selfin kautta. Lue lisää Self-verkkopalvelusta.
Ensimmäisen vuoden opiskelijoiden terveystarkastus käynnistyy TerveysStartti-kyselyllä. Jos olet aloittanut ensimmäisen korkeakoulututkintosi suorittamisen, TerveysStartti tulee vastattavaksesi ensimmäisen lukuvuoden kuluessa Self-verkkopalvelussa. Vastattuasi TerveysStartti-kyselyyn saat palautteen terveydentilastasi ja mahdollisesti ohjauksen YTHS:n terveyden edistämisen palveluihin. Lue lisää TerveysStartista.
Pidä tauko kerran tunnissa! Vaikka opiskelu tai työnteko imisi mukaansa, muista pitää joka tunti lyhyt tauko. Tauottaminen on hyväksi esimerkiksi tuki- ja liikuntaelimistölle, ajattelulle, keskittymiskyvylle, muistille ja oppimiselle. Keskeytä siis työskentely kerran tunnissa ja liikuskele kevyesti omalla tavallasi hetken ajan. Saat uutta virtaa keholle ja mielelle. Olemme laatineet Kerran tunnissa -taukovinkkimme erityisesti opiskelijoiden arkeen sopiviksi. Tutustu taukovinkkeihin tästä.
YTHS:n Pienillä teoilla terveyttä -opiskeluhyvinvointiviikko (30.9.–4.10.2024) tulee jälleen!
Tänä vuonna opiskeluhyvinvointiviikon teemana on seksuaalisuus opiskelijan arjessa. Mitä kaikkea käsite seksuaalinen hyvinvointi pitää sisällään? YTHS:n Pienillä teoilla terveyttä -opiskeluhyvinvointiviikolla (30.9.–4.10.2024) tähän kysymykseen tarvitaan vastaamaan niin fysioterapeuttia, suunterveyden ammattilaista, lääkäriä, terveydenhoitajaa kuin psykologiakin. YTHS:n asiantuntijat lähestyvät seksuaaliterveyttä eri näkökulmista, tarkastelevat faktoja ja murtavat myyttejä.
Kuinka puhua seksistä kumppanin kanssa? Tule kuulolle valtakunnalliseen terveyden edistämisen webinaariin 3.10.2024
”Puhuminen on tärkein seksitaito!” Tätä mieltä on seksuaaliterapeutti ja Väestöliiton nuorten seksuaali- ja ihmissuhdeneuvonnan palvelupäällikkö Maria Nikunlaakso, joka on tulossa pääpuhujaksi YTHS:n Opiskelijan seksuaalinen hyvinvointi -webinaariin torstaina 3.10.2024 klo 14–15.30.
Nikunlaakso kannustaa puhumaan kumppanin kanssa ennen seksin harrastamista esimerkiksi siitä, millaisia toiveita kummallakin on. Omien rajojen tunnistaminen ja siitä puhuminen on aivan olennaista. Nikunlaakso kehottaa esimerkiksi sopimaan etukäteen, mitä tehdään, jos jokin ei tunnukaan hyvältä seksissä.
”Kuinka saan mahdollisimman helposti kerrottua, jos seksissä tulee ongelmia ja haluan lopettaa?”
Nikunlaakson puheenvuoron painopiste on tukea nuoria aikuisia tekemään päätöksiä, jotka vaikuttavat myönteisesti heidän seksuaaliterveyteensä ja seksuaaliseen hyvinvointiinsa.
Voit lukea Maria Nikunlaakson ennakkohaastattelun kokonaisuudessaan ja ilmoittautua Teams-webinaariin YTHS:n verkkosivuilla:
Webinaarissa saa puheenvuoron myös YTHS:n yleis- ja mielenterveyden ylilääkäri Minna Paavonsalo, joka kertoo opiskelijoille seksuaaliterveyden edistämisen ja hoidon palveluista. Samoin oman tervehdyksensä tuovat Jesse Häyhä Suomen ylioppilaskuntien liitosta (SYL) ja Linda Vallenius Suomen opiskelijakuntien liitosta (SAMOK). SYL:n ja SAMOK:n edustajat lähestyvät opiskelijan seksuaalisen hyvinvoinnin teemaa monimuotoisuuden ja yhdenvertaisuuden näkökulmasta.
Kysy YTHS:n asiantuntijoilta seksuaalisesta hyvinvoinnista
YTHS:n opiskeluhyvinvointiviikon aikana ohjelmaa riittää suomeksi jokaiselle päivälle. Lisäksi järjestetään yksi tilaisuus ruotsiksi ja yksi englanniksi.
Valtakunnallisen webinaarin lisäksi luvassa on tunnin mittaisia Kysy asiantuntijalta -tilaisuuksia, joihin voit korkeakouluopiskelijana halutessasi lähettää ennakkokysymyksiä. YTHS:n eri asiantuntijat lähestyvät seksuaaliterveyttä eri näkökulmista, tarkastelevat faktoja ja murtavat myyttejä.
Mietitkö esimerkiksi, onko lantiopohjan kipu normaalia ja tarvitseeko sitä sietää? Tai tiesitkö, että seksitaudit voivat tarttua myös suun limakalvolle ja limakalvolta? Sattuuko kierukan asettaminen tai aiheuttavatko ehkäisypillerit hedelmättömyyttä? Voiko avoimessa suhteessa olla vakavaa parisuhdetta ja onko seksuaalinen suuntautuminen pysyvä tai muuttumaton?
Jos mietit esimerkiksi edeltäviä kysymyksiä, tsekkaa tästä tilaisuuksien teemat ja lähetä ennakkokysymyksesi:
Maanantaina 30.9.2024 klo 12: Fysioterapia ja seksuaaliterveys: yhdyntäkivut, lantionpohjan toiminta ja rentoutuminen. Rinnakkaiset tilaisuudet järjestetään sekä suomeksi että ruotsiksi.
Tiistaina 1.10.2024 klo 12: Suu ja seksuaaliterveys: seksitaudit suussa, putsaa pususi –suun omahoito, suuseksisuojan käyttö. Tilaisuus on suomeksi.
Keskiviikkona 2.10.2024 klo 12: Raskauden ehkäisy: ehkäisyn vaihtoehdot ja hormonaalisen ehkäisyn hyödyt ja haitat, raskauden ehkäisyyn liittyvät myytit. Rinnakkaiset tilaisuudet järjestetään sekä suomeksi että englanniksi.
Perjantaina 4.10.2024 klo 12: Mielenterveys ja seksuaalisuus: seksuaalisuuden ja suhteiden moninaisuus. Tilaisuus on suomeksi.
Huom! Kaikkiin Kysy asiantuntijalta -tilaisuuksiin on ennakkoilmoittautuminen.
- Löydät ilmoittautumislinkit ja koko viikon tarkemman ohjelman YTHS:n verkkosivuilta.
- Anonyymeja ennakkokysymyksiä voit jättää YTHS:n asiantuntijoille tällä lomakkeella 25.9.2024 mennessä (surveypal.com). Ethän tuo kysymyksissäsi esiin henkilökohtaisia terveystietojasi tai muita arkaluonteisia tietoja).
YTHS:n kuukausittaisten tietoiskujen sarja jatkuu. Verkkotapaamisissa vaihtuvat asiantuntijat vastaavat opiskelijoiden kysymyksiin.
Verkkotapaamistemme sarjassa vaihtuvat terveydenhoidon asiantuntijat vastaavat opiskelijoiden kysymyksiin. Tietoiskut järjestetään kerran kuussa tiistaisin klo 12–12.45 Teamsin välityksellä.
Syksyn 2024 tietoiskujen aiheena ovat niskakivut, suun omahoito, masennus ja ravitsemus. Tietoiskut ovat helppo tapa saada esittää sellaisia kysymyksiä, jotka liittyvät oman terveyden edistämiseen ja omahoitoon. Parhaimmillaan ne myös hälventävät ennakkokäsityksiä. Esimerkiksi keväällä 2024 järjestetyn viisaudenhampaat-aiheisen tietoiskun asiantuntijat saivat palautetta, että tietoiskun jälkeen hammastarkastus jännittää vähemmän.
YTHS palvelee korkeakouluopiskelijoita läpi kesän.
Digitaaliset asiointi- ja etäpalvelumme palvelevat kaikkina arkipäivinä, ja palvelualueillamme on useita palvelupisteitä, jotka ovat avoinna koko kesän. Tarvittaessa sinut ohjataan hoidontarpeen arvioinnista joko etävastaanotolle tai lähivastaanotolle toiseen avoinna olevaan palvelupisteeseen. Lue lisää kesän aukioloajoistamme.
Terveyden tietoisku to 30.5. klo 12 käsittelee ruokasuhdetta.
Millainen on hyvä ruokasuhde? Mistä tietää, onko oma suhtautuminen syömiseen normaalia? Mitä tehdä, jos oma ruokasuhde huolettaa? Voiko syömiseen suhtautuminen olla liian rentoa? Entä millaisia taitoja joustavaan syömiseen kuuluu? YTHS:n uudessa verkkotapaamisten sarjassa vaihtuvat terveydenhoidon asiantuntijat vastaavat opiskelijoiden kysymyksiin. Toukokuun tapaamisessa 30.5.2024 aiheena on ruokasuhde. Tapahtuman asiantuntijana toimii laillistettu ravitsemusterapeutti Reetta Kinnunen. Lue lisää tapahtumasta ja ilmoittaudu mukaan.
Liikkuen opiskelukykyä -malli kokoaa liikkumisen hyödyt ja keinot yhteen.
Liikkuminen ja paikallaanolon tauottaminen ovat keinoja tukea opiskelijoiden opiskelukykyä ja koko opiskeluyhteisön hyvinvointia. Jo pienillä henkilökohtaisilla valinnoilla ja oppilaitoksen ratkaisuilla voidaan lisätä liikettä ja tukea arjen aktiivisuutta. Uusi Liikkuen opiskelukykyä -malli pohjautuu YTHS:n johdolla vuonna 2022 päivitettyyn opiskelukykymalliin (Kunttu 2006) ja tarkastelee opiskelukykyä sekä sen eri osa-alueita liikkumisen näkökulmasta. Tutustu uuteen Liikkuen opiskelukykyä -malliin verkkosivuillamme.
Lue asiantuntijavastaukset unta koskeviin kysymyksiin.
Onko päiväunista tai torkuttamisesta haittaa? Vaikuttaako ilta-aikainen älylaitteiden käyttö yöuniin? Teimme opiskelijoiden toiveesta kirjallisen koosteen YTHS-päivän Reseptejä parempaan uneen -webinaarissa esitetyistä kysymyksistä ja vastauksista. Tutustu kysymyksiin ja vastauksiin verkkosivuillamme.
Sosiaaliset suhteet ja turvallinen yhteisö tukevat opiskelukykyä.
Opiskelijayhteisö on voimavara, joka voi ylläpitää psyykkistä terveyttä. Järjestimme tilaisuuden opiskelijoiden mielenterveysviikolla, jonka teemana oli yhdenvertaisuus ja sosiaalinen saavutettavuus. Lue lisää tilaisuuden annista verkkosivuiltamme.
Pienillä teoilla terveyttä -opiskeluhyvinvointiviikko järjestetään 30.9.–4.10.2024.
YTHS:n jokavuotinen opiskeluhyvinvointiviikko järjestetään tänä vuonna seksuaaliterveyden teemalla. Viikolla järjestetään myös tuttuun tapaan valtakunnallinen terveyden edistämisen webinaari, jonka ajankohta on torstai 3.10. Pistä ajankohta jo kalenteriisi, lisää tietoa viikon tapahtumista tulee lähempänä.
Ps. Olethan huomannut verkkosivuillamme olevan tapahtumakalenterin? Sivulle on koottu kaikki vuoden aikana järjestämämme tapahtumat. Sivun kautta näet tapahtumamme ja pääset ilmoittautumaan tapahtumiin, jotka vaativat erillisen rekisteröitymisen.
Lämpimästi tervetuloa? Hyvinvointia lisäävät yhteisöt opiskelijaelämässä -webinaari järjestetään Opiskelijoiden mielenterveysviikolla 11.4. klo 14
Ei ole tavatonta, että yhteisössä lain mukaiset saavutettavuusvaatimukset toteutuvat, mutta asenteet ja rakenteet estävät viihtymisen tai jopa yhdenvertaisuuden toteutumisen. Esimerkiksi vähemmistöasema, luokkatausta ja erilaiset terveydentilat voivat vaikuttaa siihen, kokeeko opiskelija olonsa tervetulleeksi sitseille, opiskelijaruokalaan tai luentosaliin.
YTHS järjestää 11.4.2024 klo 14 aiheesta Lämpimästi tervetuloa? -webinaariin. Tilaisuuden pääpuhuja, psykologi ja mielenterveysvaikuttaja Julia Sangervo näkee, että parhaimmillaan opiskelijayhteisö pystyy tarjoamaan voimavaroja psyykkisen hyvinvoinnin ylläpitoon. Lue lisää ja ilmoittaudu mukaan webinaariin.
Puhelinpalvelumme takaisinsoittokäytäntö muuttui: soitamme yhden kerran
YTHS:n hoidontarpeen arviointi tavoittelee opiskelijaa jatkossa kahden soittokerran sijasta soittamalla opiskelijalle vain yhden kerran. Kun toinen takaisinsoittoyritys jää pois, puhelinpalvelumme pystyy hoitamaan yhteydenotot aiempaa tarkemmin opiskelijan valitsemana ajankohtana. Lue lisää
Korkeakouluopiskelijoiden terveys- ja hyvinvointitutkimus on käynnissä – 12 000 opiskelijaa ympäri Suomen on kutsuttu mukaan
Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) toteuttaa maalis-huhtikuussa laajan kyselyn korkeakouluopiskelijoille. Tutkimuksesta saatavan tiedon avulla kehitetään etenkin opiskelijoiden terveyspalveluita, mutta myös liikuntapalveluita ja opiskelijaruokailua. Kyselyssä on erikseen YTHS:n palveluja ja opiskelijoiden asiointikokemuksia koskevia kysymyksiä. Kutsun on saanut 12 000 satunnaisesti valittua opiskelijaa yliopistoista ja ammattikorkeakouluista. Kutsut on lähetetty opiskelijoille sähköpostitse maaliskuussa. Lue lisää tutkimuksesta.
Hyvän unen rakentaminen alkaa jo aamusta
YTHS-päivää vietettiin maaliskuussa uniteemalla. Voit nyt tutustua uusiin uniteemaan liittyviin sisältöihin, joita olemme koostaneet verkkosivuillemme. Lue lisää
YTHS täyttää tänä vuonna 70 vuotta
Juhlavuoden vietto näkyy YTHS:n tapahtumissa ja viestinnässä läpi vuoden. Olemme muun muassa koostamassa verkkosivuillemme 70 terveysvinkkiä. Lue lisää juhlavuoden vietosta.
Tässä kirjeessä
- Tervetuloa YTHS:n palveluihin, uusi opiskelija!
- Kevään 2024 ryhmät on julkaistu verkkosivuillamme.
- Potilasasiamiestoiminnassa tapahtunut muutoksia vuodenvaihteessa.
- Haemme jäseniä YTHS:n opiskelijaraatiin vuodelle 2024.
- Ksylitoliviikkoa vietetään helmikuussa.
- Uutta: Terveyden tietoiskut keväällä 2024.
- YTHS-päivää vietetään 21.3.2024 teemalla uni.
******
Tervetuloa YTHS:n palveluihin, uusi opiskelija! Opintojesi aikana saat meiltä tukea hyvinvointiisi ja terveyteesi liittyvissä asioissa. Palvelumme ovat käytössäsi, kun olet ilmoittautunut läsnä olevaksi kevätlukukaudelle. Lue lisää tai katso video verkkosivuiltamme (yths.fi)
******
Kevään 2024 ryhmät on julkaistu verkkosivuillamme. Kevään aikana YTHS tarjoaa useissa palvelupisteissä ja verkossa erilaisia terveyteen ja hyvinvointiin liittyviä ryhmiä, joista voit saada vertaistukea ja eväitä terveyden ja elämänhallinnan tueksi. Lue lisää
******
Potilasasiamiestoiminnassa tapahtunut muutoksia vuodenvaihteessa. Potilaan oikeuksissa sinua neuvoo jatkossa oman hyvinvointialueesi potilasasiavastaava. YTHS:n asiakkaat voivat siirtymäaikana (1.1.2024–31.3.2024) olla yhteydessä YTHS:n potilasasiayhteyshenkilöön, erityisesti kesken jääneiden palautteiden tai muistutusten osalta. Lue lisää
******
Haemme jäseniä YTHS:n opiskelijaraatiin vuodelle 2024. Opiskelijaraatityössä opiskelijat osallistuvat YTHS:n toiminnan ja palveluiden kehittämiseen. Tänä vuonna raati tulee kommentoimaan esimerkiksi digitaalisten palveluiden kehitysprojekteja, YTHS:n strategian päivitystä ja YTHS:n verkkosivujen suurta uudistustyötä. Opiskelijaraadin jäsenhaku on avoinna 26.1.2024 asti. Lue lisää ja ilmoittaudu mukaan opiskelijaraadin toimintaan.
******
Ksylitoliviikkoa vietetään helmikuussa. Vietämme YTHS:llä kansallista ksylitoliviikkoa 5.-11.2.2024. Teemaviikko näkyy digitaalisissa kanavissamme sekä osalla kampuksista ja palvelupisteistä.
******
Uutta: Terveyden tietoiskut keväällä 2024. YTHS:n uudessa verkkotapaamisten sarjassa vaihtuvat terveydenhoidon asiantuntijat vastaavat opiskelijoiden kysymyksiin. Terveyden tietoiskut järjestetään kerran kuussa torstaina klo 12–12.45 Teamsin välityksellä. Kevään 2024 Terveyden tietoiskujen aiheena ovat seksitaudit, viisaudenhampaat, selkävaivojen omahoito, vireys ja ravitsemus. Lue lisää kevään tietoiskuista.
******
YTHS-päivää vietetään 21.3.2024 teemalla uni. Vietämme YTHS-päivää tuttuun tapaan maaliskuussa. Päivän webinaarissa klo 14–15 unilääkäri Henri Tuomilehto kertoo hyvän unen merkityksestä. Pistä siis päivämäärä jo kalenteriisi! Tapahtuman tarkemmat tiedot julkaistaan lähempänä ajankohtaa verkkosivuillamme.
Kysy seksitaudeista, selkävaivoista tai syömisestä – Terveyden tietoiskut keväällä 2024
Verkkotapaamisten muut aiheet keväällä 2024 ovat viisaudenhampaat ja vireystilan säätely.
Milloin on syytä epäillä seksitautitartuntaa? Kuinka paljon viisaudenhampaiden poisto sattuu? Kuinka omaan vireyteensä voi vaikuttaa? YTHS:n uudessa verkkotapaamisten sarjassa vaihtuvat terveydenhoidon asiantuntijat vastaavat opiskelijoiden kysymyksiin. Terveyden tietoisku -tapaamiset järjestetään kerran kuussa torstaina klo 12–12.45 Teamsin välityksellä.
Kevään 2024 Terveyden tietoiskujen aiheena ovat seksitaudit, viisaudenhampaat, selkävaivojen omahoito, vireys ja ravitsemus. Opiskelijat voivat esittää kysymyksiä kuukauden tietoiskuaiheesta sekä ennen tapahtumaa verkkolomakkeella että sen aikana Teamsin chatin kautta.
YTHS:n lakisääteisiin tehtäviin ei kuulu vain opiskelijoiden sairauksien hoito, vaan myös heidän terveytensä edistäminen esimerkiksi laadukasta terveystietoa tarjoamalla. Järjestämme terveyden tietoiskuja nyt kuukausittain, koska vuonna 2023 Pienillä teoilla terveyttä -viikon vastaavat tilaisuudet kirjoittivat paljon positiivista palautetta opiskelijoilta. Tietoiskut ovat myös osa YTHS:n 70-vuotisjuhlavuoden ohjelmaa.
Terveyden tietoisku – aiheet keväällä 2024
Kevään 2024 päivämäärät ja aiheet:
25.1.2024 Seksitaudit
Asiantuntijoina yleisterveyden alueylilääkäri Marjo Kuortti ja terveydenhoitaja, seksuaalineuvoja Satu Kyntäjä
8.2.2024 Viisaudenhampaat
Asiantuntijana YTHS:n suunterveyden alueylilääkäri, hammaslääkäri Henna Salmio
14.3.2024 Selkävaivat
Asiantuntijana fysioterapeutti Miia Puustinen
25.4.2024 Vireystila ja sen säätely
Asiantuntijana psykologi Roosa Kämäräinen
30.5.2024 Ravitsemus
Asiantuntijana ravitsemusterapeutti Reetta Kinnunen
Kysymysten esittäminen asiantuntijoille
Opiskelijat voivat esittää kysymyksiä kuukauden tietoiskuaiheesta sekä ennen tapahtumaa että tilaisuuden aikana.
A. Tapahtuman ilmoittautumislomakkeen täytön yhteydessä voi jättää kysymyksen esiintyjille.
B. Nimettömän kysymyksen voi esittää myös Surveypal-verkkolomakkeen kautta.
C. Tilaisuuden aikana kysymykset esitetään Teamsin chatin kautta.
Lisätietoja löydät YTHS:n sivuilta sekä Terveyden tietoiskujen Google Drivesta.
Influenssarokotukset ovat alkaneet YTHS:llä marraskuussa. Maksuttoman rokotteen voivat saada YTHS:ltä sote-alojen korkeakouluopiskelijat sekä riskiryhmiin kuuluvat opiskelijat. Rokotukset järjestetään eri paikkakunnilla eri tavoin. Osassa palvelupisteistä opiskelija tarvitsee henkilökohtaisen rokotusajan. Joillakin paikkakunnilla järjestetään joukkorokotuspäiviä ilman ajanvarausta. Lue lisää
Opiskelija: annathan palautetta lääkärin vastaanoton jälkeen. YTHS on aloittanut tekstiviestipohjaisen asiakaspalautteen keruun lääkärin toteutuneista vastaanottokäynneistä. Jokaisen psykiatrin, yleislääkärin tai hammaslääkärin video- tai lähivastaanottokäynnin jälkeen opiskelija saa tekstiviestinä pyynnön antaa anonyymisti palautetta asioinnista. Lue lisää palautteen antamisesta.
YTHS:n palvelupisteissä vaihdoksia loppuvuoden aikana. YTHS:n palvelupiste vaihtuu seitsemällä paikkakunnalla loppuvuoden 2023 aikana. Lähivastaanottopalvelut tarjotaan jatkossa YTHS:n omasta palvelupisteestä toisella paikkakunnalla. Lähivastaanottopalvelujen ohella korkeakouluopiskelijoiden käytettävissä on YTHS:n digitaaliset asiointipalvelut. Lue lisää ja katso tarkemmat paikkakuntakohtaiset muutokset tästä.
Korkeakouluopiskelijan terveydenhoitomaksu on 73,60 euroa vuonna 2023
Korkeakouluopiskelijoiden opiskeluterveydenhuollon opiskelijakohtainen terveydenhoitomaksu on 73,60 euroa, eli 36,80 euroa lukukautta kohden vuonna 2023. Opiskelijan tulee maksaa terveydenhoitomaksu Kelalle oma-aloitteisesti sekä kevät- että syyslukukaudelta. Lue lisää
Toisesta EU- tai ETA-maasta tulevilla opiskelijoilla täytyy olla eurooppalainen sairaanhoitokortti 1.1.2023 alkaen
Kortti pitää hankkia jo ennen Suomeen saapumista. Lue lisää
Opiskelukykymalli päivitettiin vastaamaan tämän päivän tarpeita
Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiön ja Työterveyslaitoksen kehittämän opiskelukykymallin tavoitteena on auttaa ymmärtämään, mistä kaikista tekijöistä opiskelukyky rakentuu ja kuinka korkeakouluyhteisöjen eri toimijat voivat edistää opiskelijoiden kykyä opiskella. Lue lisää
Ensimmäisen vuoden opiskelija, oletko jo vastannut TerveysStartti-kyselyyn?
TerveysStartissa kartoitetaan fyysistä, psyykkistä ja sosiaalista terveydentilaasi, keskeisiä terveyskäyttäytymisen piirteitä sekä terveyteen, terveyskäyttäytymiseen ja opiskelukykyyn liittyviä tekijöitä. Lue lisää
Katso influenssarokotusten tiedot YTHS:llä
Maksuttoman rokotteen voivat saada YTHS:ltä lääketieteen ja terveys- ja hyvinvointialojen korkeakouluopiskelijat sekä riskiryhmiin kuuluvat opiskelijat. Lue lisää
Turvallista vappua! #SafeSex.
Vappuviikolla 25.4.–29.4.2022 nostamme esiin
seksuaaliterveyden teeman kampustapahtumissa ja digitaalisissa kanavissamme.
- Monilla paikkakunnilla YTHS:n ammattilaiset suunnittelevat osallistuvansa paikallisiin kampustapahtumiin.
- Kysy IG-livessä: Keskiviikkona 27.4.2022 klo 12–13 on luvassa Suoraa puhetta seksistä -IG-live. Esitä oma kysymyksesi ennakkoon ja tule kuulemaan vastaus YTHS:n Instagram-tilille @yths_fshs.
- Vappuviikolla yths.fi-sivuston Terveystietopankissa ja Terveystieto-osiossa julkaistaan uusia seksuaaliterveyteen liittyviä artikkeleita.
Lue YTHS:n vinkit kampukselle palaajille!
Kampuksille paluu tarkoittaa kaikille jälleen kerran uuteen sopeutumista. Toisten kohtaaminen voi herättää tunteita laidasta laitaan – kohtaamiset voivat tuntua jännittäviltä, ihanilta, väsyttäviltä, kauan kaivatuilta tai joltain ihan muulta – kaikkia näitä tunteita ja välillä samaan aikaan. Muista, ettet näiden tunteiden kanssa ole yksin.
Lisäksi on hyvä muistaa, että meillä on kaikilla sosiaalisten suhteiden osalta erilaisia tarpeita. Yksin olemisen taito on tärkeä toisten ihmisten näkemisen rinnalla – yksin ollessa akut voivat latautua joskus helpommin.
Lue YTHS:n psykologien vinkit sodan aiheuttamien reaktioiden käsittelyyn.
Venäjän hyökkäys Ukrainaan on järkyttänyt ihmisiä ympäri maailmaa. On luonnollista, että mieli reagoi huolestuttaviin asioihin ja epävarmuuteen. YTHS:n psykologit kokosivat yhteen keinoja, joilla voit huolehtia itsestäsi. Tarvittaessa voit myös keskustella sodan aiheuttamista tunteista anonyymisti MieliChat-palvelussa ma–pe klo 8–14. Pääset MieliChatiin Self-verkkopalvelussa.
Katso vinkit keskittymiskyvyn parantamiseen.
Olemme julkaisseet yths.fi-sivustolla uusia keskittymiseen liittyviä tekstejä. Saat teksteistä hyödyllisiä työvälineitä keskittymiskykysi parantamiseen. Omaa keskittymistään voi kohentaa monin eri tavoin. Kyse on taitoharjoittelusta – ei niinkään siitä, että keskittymisen haasteet olisivat muuttumaton ominaisuus.
Olemme ottaneet YTHS:llä suunterveyden palveluissa käyttöön Joustava-mallin perinteisen vastaanottotoiminnan rinnalle.
Vastaanoton kesto määräytyy tehtävien hoitotoimenpiteiden mukaan. Tavoitteena on saada suusi kuntoon mahdollisimman vähillä käyntikerroilla. Joustava-malli otettiin ensimmäisenä käyttöön Helsingissä Töölön palvelupisteessä. Tänä keväänä toimintamalli laajenee Jyväskylään, Ouluun ja Turkuun ja kesän jälkeen Tampereelle.
Tutustu webinaareihimme.
Tule kuulolle Tuella ja itsemyötätunnolla takaisin opintoihin -webinaariin 7.4.2022 klo 8.30-11.45. YTHS:n ja Nyyti ry:n yhteistyössä järjestämässä webinaarissa nostetaan esiin keinoja ja tukitoimia, joilla helpotetaan mielenterveyden haasteiden vuoksi keskeyttäneiden korkeakouluopiskelijoiden paluuta opintoihin. Webinaari järjestetään osana valtakunnallista Opiskelijoiden mielenterveyspäivän kampanjaa (7.4.–14.4.2022)
Vielä ehdit mukaan myös YTHS-päivän webinaariin.
YTHS-päivän Yhteistyöllä opiskelijan hyvinvointia -webinaarissa keskiviikkona 23.3.2022 klo 12–13 puhutaan opiskeluyhteisötyöstä ja toimintamalleista, joilla palvellaan kaikkia opiskelijoita.
Tervetuloa YTHS:n palveluihin!
Tiesithän, että YTHS on terveytesi ja hyvinvointisi tukena koko opintojen ajan? Huolehdimme myös opiskeluyhteisöjen hyvinvoinnista. Palvelut ovat käytössäsi, kun olet ensin ilmoittautunut opinnoissasi läsnä olevaksi. Kelalle maksettu terveydenhoitomaksu kattaa kaikki YTHS:n palvelut (muistathan maksaa sen Kelalle oma-aloitteisesti ja ajoissa).
Ensimmäisen vuoden opiskelijoiden terveyskyselyä on uudistettu
Uudistuneen terveyskyselyn nimi on nyt TerveysStartti. Opiskelija täyttää kyselyn Self-verkkopalvelussa ja saa välittömän palautteen terveydentilastaan. Jos opiskelija on päivittänyt yhteystietonsa Selfissä, hänelle lähetetään tekstiviestitse henkilökohtainen kutsu.
Oletko menossa ulkomaanmatkalle tai vaihtoon?
Jos olet lähdössä kaukomatkalle, vaihto-opiskelemaan Euroopan ulkopuolelle tms., täytäthän matkailuterveyden kartoituslomakkeen Self-palvelussa mahdollisimman varhaisessa vaiheessa. Täyttämällä kartoituslomakkeen viimeistään 2–3 kuukautta ennen matkaasi ehdit saada ajoissa mahdolliset reseptit sekä käynnistää tarvittavat rokotusohjelmat.
Viikolla 6 vietetään kansallista ksylitoliviikkoa
Ksylitoli on luonnontuote, jota on luonnostaan muun muassa marjoissa ja hedelmissä. Aterian jälkeen nautittu ksylitoli ehkäisee happohyökkäystä ja vähentää ravintoaineiden aiheuttamaa suun happamuutta. Kansallisella ksylitoliviikolla (7.2.–11.2.) useissa palvelupisteissämme on esillä ksylitoliaiheista materiaalia. Seuraa myös some-kanaviamme.
Oletko jo tutustunut YTHS Ravitsemukseen?
Loppuvuodesta 2021 julkaistu digitaalinen ravitsemuspalvelumme YTHS Ravitsemus tuo ulottuvillesi monipuolista sisältöä ajasta ja paikasta riippumatta. Voit seurata omien tavoitteidesi toteutumista, saada vinkkejä ja reseptejä, osallistua yksilöllisiin omatoimivalmennuksiin tai vaikkapa kysyä anonyymisti ravitsemusterapeutilta mieltäsi askarruttavista kysymyksistä.
Kevään 2022 ryhmät on julkaistu
Eri puolilla maata järjestetään Jännittäjäryhmiä, Depressiokouluja, Stressless-taitovalmennuksia ja fysioterapiaryhmiä. Monet ryhmistä toteutuvat etänä. Löytyisikö näistä ryhmistä jokin Sinun tilanteeseesi sopiva?
Save the date: YTHS-päivä järjestetään 23.3.2022
Mitä tarkoittaa opiskeluyhteisötyö ja millaisia toimintamalleja opiskeluyhteisötyössä on kehitetty opiskelijoiden hyvinvoinnin parantamiseksi? Tästä kaikesta kuulet lisää YTHS-päivän Yhteistyöllä opiskelijoiden hyvinvointia -webinaarissa keskiviikkona 23.3.2022 klo 12–13. Laita päivämäärä muistiin ja ilmoittaudu mukaan verkkosivuiltamme löytyvästä linkistä.