Ukrainan sota

Ukrainan sota

Ukrainan sota

Tietoa Ukrainan sodan vaikutuksista LABiin ja LUTiin (9.3.2022)

Kokoamme jatkossa kaikki tiedot Ukrainan sodan vaikutuksista yhteisöömme sekä linjaukset ja ohjeet asiaan liittyen tähän uutiseen. Täydennämme uutista säännöllisesti. Tarvittaessa lähetämme uusimmista linjauksista tiedon myös sähköpostitse.

LUT-korkeakoulujen toimenpiteitä Ukrainan sotaan liittyen koordinoi kriisin koordinaatioryhmä, joka kokoontuu säännöllisesti käsittelemään asiaan. Jos kohtaat työssäsi tai opinnoissasi tilanteeseen liittyviä ongelmia tai kysymyksiä, voit lähettää viestin ryhmälle osoitteeseen crisis.ukraine@lab.fi tai crisis.ukraine@lut.fi.

Projekti- ja tutkimusyhteistyö venäläisten ja valkovenäläisten organisaatioiden kanssa

Olemme keskeyttäneet yhteistyömme venäläisten ja valkovenäläisten organisaatioiden kanssa.

Lisäksi EU komissio on päättänyt keskeyttää CBC-hankkeisiin liittyvän yhteistyön Venäjän ja Valko-Venäjän kanssa. Odotamme tarkempia käytännön ohjeita rahoitusohjelman puolelta.

Kaikki institutionaalinen yhteistyö venäläisten ja valkovenäläisten kanssa jäädytetään

Tiede- ja kulttuuriministeri Antti Kurvinen on päättänyt tänään korkeakoulutuksen ja tutkimuksen uusista Venäjä-linjauksista. Opetus- ja kulttuuriministeriö suosittaa, että korkeakoulujen kaikki institutionaalinen yhteistyö venäläisten ja valkovenäläisten kanssa jäädytetään.

Tämä tarkoittaa sitä, että kaikki LABin ja LUTin sopimukset jäädytetään venäläisten ja valkovenäläisten yhteistyökumppaneiden tai organisaatioiden kanssa. Eli emme tee mitään yhteistyötä näiden tahojen kanssa.

Kaikki sopimusperusteinen yhteistyö keskeytetään toistaiseksi määrittelemättömäksi ajaksi. Tämä tarkoittaa mm. sitä, että uusia opiskelijavaihtoja ei järjestetä (käynnissä olevat vaihdot voi suorittaa loppuun normaalisti) ja double degree -opiskelijavalintaa ei tehdä (nykyiset opiskelijat jatkavat opintoja LUTin ja LABin normaaleina opiskelijoina). Tiedotamme asiasta tarkemmin maanantaina 14.3.2022.

LUTiin ja LABiin voi jatkossakin hakeutua opiskelijaksi, jatko-opiskelijaksi tai työntekijäksi kansalaisuudesta riippumatta. Keskeytys koskee vain sopimusperusteista yhteistyötä.

Nykyopiskelijoiden opiskelu

Kaikkien nykyisten opiskelijoiden opiskelu jatkuu toistaiseksi normaalisti. Mikäli kansallisesti tai EU-tasolla tulee uusia linjauksia, viestimme niistä mahdollisimman nopeasti.

Opiskelijavalinnat 2022

Opiskelijavalinnat toteutetaan muutoksitta ns. normaalin opiskelijahaun osalta (regular ja rolling). Mikäli kansallisesti tai EU-tasolla tulee uusia linjauksia, viestimme niistä mahdollisimman nopeasti.

LUT ja LAB tarjoavat tukea, jos tilanne Ukrainassa huolestuttaa (28.2.2022)

Kuulimme toissa viikolla surullisia ja huolestuttavia uutisia Ukrainasta. Tiedotusvälineiden ja sosiaalisen median kautta kriisi on tullut nopeasti lähellemme. Tilanne voi tuntua ahdistavalta ja herättää huolta ja pelkoakin.

Meistä jokainen reagoi tilanteeseen eri tavoin. Jos huomaat, että tapahtumat vaivaavat mieltäsi, alla muutama linkki, joista voi olla apua.

LABin ja LUTin opiskelijat:

Tukikanavat ja niiden yhteystiedot löytyvät koottuna opiskelijasivustoilla:

Opiskelijoiden tuki- ja hyvinvointipalvelut - eLAB

Opiskelijoiden tuki- ja hyvinvointipalvelut - eLUT

LABin ja LUTin henkilökunta:  

Työterveys:
https://intranet.lut.fi/expertandsupportservices/hr/occupationalhealthcare/remote-services/Pages/Default.aspx

Suomen Mielenterveys ry:n kriisipuhelin:
https://mieli.fi/tukea-ja-apua/

Muuta tietoa

Tässä myös pari artikkelia oman hyvinvoinnin tukemiseen:

https://mieli.fi/uutiset/mita-voi-tehda-jos-puheet-sodasta-huolestuttavat/(ulkoinen sivusto, linkki avautuu uuteen välilehteen)

https://www.hs.fi/hyvinvointi/art-2000008638332.html(ulkoinen sivusto, linkki avautuu uuteen välilehteen)

Pidetään huolta itsestämme ja toisistamme.

Matkustaminen Ukrainaan, Venäjälle tai Valko-Venäjälle (24.2.2022)

Venäjä on hyökännyt Ukrainaan torstaina 24.2.2022 ja Ukraina on sotatilassa. LUT-korkeakoulut ilmaisevat tukensa Ukrainalle ja erityisesti korkeakouluyhteisölle. Yhdymme Suomen valtion ja EU:n kantaan ja tuomitsemme Venäjän sotatoimet.

Ulkoministeriön (UM) matkustustiedotteen mukaan kaikkialla Venäjällä on tällä hetkellä terrorismin vaara ja turvallisuustilanne on kiristynyt. Suosittelemme välttämään kaikkea matkustamista Ukrainaan, Venäjälle tai Valko-Venäjälle.

Ajantasaiset matkustustiedotteet löydät ulkoministeriön sivuilta(ulkoinen sivusto, linkki avautuu uuteen välilehteen).

Vaihto-opiskelijat Ukrainassa, Venäjällä tai Valko-Venäjällä

LABilla ja LUTilla on vaihto-opiskelijoita Venäjällä. Heihin kaikkiin on oltu tänään yhteydessä. Tällä hetkellä vaihto-opiskelijoita ei ole Ukrainassa eikä Valko-Venäjällä.

Ulkoministeriön (UM) matkustustiedotteen mukaan kaikkialla Venäjällä on tällä hetkellä terrorismin vaara ja turvallisuustilanne on kiristynyt. Tilanteen kehitystä on mahdotonta ennustaa, mutta suosittelemme vahvasti LABin ja LUTin opiskelijoita harkitsemaan vaihto-opiskelun keskeyttämistä ja palaamaan kotiin.

Seuraamme tilannetta tarkasti ja mikäli saamme opetusministeriöstä, opetushallituksesta tai muilta viranomaisilta ohjeita, toimimme niiden mukaisesti ja lähetämme tarkempia toimintaohjeita.

Pyydämme myös seuraamaan uutisia ja muuta tiedotusta sekä tekemään välittömästi matkustusilmoituksen UM:lle, mikäli ette ole sitä aikaisemmin tehneet: um.fi/matkustusilmoitus(ulkoinen sivusto, linkki avautuu uuteen välilehteen).

Kehotamme myös seuraamaan ulkoasiainministeriön matkustustiedotetta: um.fi/matkustustiedote/-/c/RU(ulkoinen sivusto, linkki avautuu uuteen välilehteen) ja välttämään kaikkea matkustamista Ukrainaan, Venäjälle tai Valko-Venäjälle.