RUOTSI

kansikuva

RUOTSI

Ruotsin kielellä pystyt kommunikoimaan n. 21 miljoonan pohjoismaalaisen kanssa. Suomessa sitä puhuu äidinkielenään vajaat 300 000 ihmistä. Kyky viestiä toisella kotimaisella kielellämme on osa korkeakoulututkintoa. 

 

Ruotsista valttikortti työmarkkinoille

Osaamalla ruotsia erotut työmarkkinoilla! Kaksikielisellä alueella ruotsi on valtion ja kunnan viroissa edellytys, mutta jo arkijutustelu asiakkaan tai yhteistyökumppanin kielellä osoittaa kiinnostuksesi ja motivaatiosi. 

Ruotsi on yksi kolmesta tärkeimmästä kauppakumppanistamme. Niin rahoitusala, energia- ja metsäteollisuus kuin muotoilu ovat merkittäviä työllistäjiä Pohjoismaissa. Sosiaali- ja terveysalalla ruotsin taito avaa ovia mm. Norjaan ja Ruotsiin, missä on osaajapulan lisäksi Suomea korkeampi ansiotaso.  

Ruotsi on kielenä looginen ja helppo ääntää sekä englannin sukukieli, mikä tukee opiskelua. Risteilyistä ja Solsidanistakin saat enemmän irti alkuperäiskielellä.

Välkommen att studera svenska!

 

Ajankohtaista

Ilmoittautuminen syyslukukauden 2021 opintojaksoille alkaa Pepissä 3.5.2021.

 

Ruotsin opintopolku

Opintopolku_ruotsi

Prepkurs i svenska 3 op:  Täydentävä opintojakso. Kielioppiin ja perussanastoon keskittyvä opintojakso, suunnattu erityisesti kertausta tarvitseville.

Svenska i arbetslivet 2 op:  Tutkintoon kaikille kuuluva alakohtainen opintojakso. Koostuu kirjallisesta (skriftlig) ja suullisesta (muntlig) osuudesta.

Skriv svenska! 3 op:  Täydentävä opintojakso. Syvennetään kirjoitetun kielen osaamista monipuolisten tehtävien avulla.

Prata svenska! 3 op:  Täydentävä opintojakso. Syvennetään suullisen kielen osaamista monipuolisten tehtävien avulla.

Svenska på företag 3 op:  Täydentävä opintojakso. Syvennetään työelämässä tarvittavaa kielitaitoa.

Sociala medier på svenska 3 op:  Täydentävä opintojakso. Tutustutaan ruotsinkielisiin sisältöihin sekä harjoitellaan niiden tuottamista ja vuorovaikutusta sosiaalisessa mediassa.

Swedish for Beginners 3 op:  Täydentävä opintojakso. Suunnattu opiskelijoille, jotka eivät ole aikaisemmin opiskelleet ruotsia, englanninkielinen opetus.

 

Ruotsin opintojaksokuvaukset

ruotsin opintojaksot (LAB)

ruotsin opintojaksot (LUT)

 

ruotsi

Ruotsin opettajat

etunimi.sukunimi@lab.fi

tiimikoordinaattori: Sirja Fränti

LAHTI

Hyvinvointi LAB: Sirja Fränti

Liiketoiminta LAB: Tarja Palosaari

Muotoilu LAB: Marleena Vilminko

Teknologia LAB: Marleena Vilminko

LAPPEENRANTA

Hyvinvointi LAB: Mika Lajunen

Liiketoiminta LAB: Satu Mäkinen

Muotoilu LAB: Satu Mäkinen

Teknologia LAB: Satu Mäkinen

Kauppatieteet LUT: Merja Naalisvaara-Jokinen, Satu Mäkinen

Tekniikka LUT: Merja Naalisvaara-Jokinen, Satu Mäkinen (integroitu), Mika Lajunen (integroitu), Sari Turppo (integroitu)

 

Usein kysyttyä ruotsinopinnoista

1. Svenska i arbetslivet (ns. virkamiesruotsin) -kurssi jännittää minua. Entä, jos en pääse kurssia läpi?

- Opintojakson kirjallisen ja suullisen tentin hylätyn arvosanan voi tarvittaessa uusia LAB:issa kahdesti tai hyväksytyn arvosanan korottaa kerran kalenterivuoden kuluessa ensimmäisistä tenttikerroista. Jos ruotsin kieli on sinulle haastavaa, on valmentavan opintojakson Prepkurs i svenska suorittaminen erittäin suositeltavaa. Aktiivinen työskentely, itsenäinen opiskelu oppituntien lisäksi, oma motivaatio sekä avun pyytäminen tarvittaessa on tärkeää. Ruotsia kannattaa lisäksi kerrata itsenäisesti jo etukäteen esim. DuoLingo-pelisovelluksen avulla.

2. Riittääkö, että ilmoittaudun vain Svenska i arbetslivet, skriftlig -opintojaksolle?

- Ilmoittaudu sekä skriftlig- että muntlig-toteutuksille. Kirjallinen ja suullinen osuus muodostavat yhtenäisen kokonaisuuden. Ilmoittaudu oman ryhmäsi toteutuksille.

3. Mistä tiedän, mille Svenska i arbetslivet -opintojaksolle ilmoittaudun Pepissä?

- Tutoropettajasi auttaa sinua valitsemaan omalle ryhmällesi kuuluvan opintojakson.

4. Onko ruotsista tarjolla alkeiskurssia?

- Ei. Olet lämpimästi tervetullut kertaamaan ruotsin perusasioita Prepkurs i svenska -opintojaksollemme. Kyseessä ei kuitenkaan ole alkeistason opintojakso, vaan se on tarkoitettu kyseistä kieltä jo aikaisemmin opiskelleille. Alkeistason kursseja voit tiedustella esim. avoimesta yliopistosta tai kansalais-/työväenopistoista. Internet ja kirjastot ovat myös pullollaan hyvää materiaalia (esim.  Lycka till! -oppikirja).

5. Voinko suorittaa ruotsin valmentavan opintojakson (Prepkurs i svenska) samanaikaisesti yhteisten opintojen ruotsin opintojakson (Svenska i arbetslivet) kanssa?

- Kyllä. Valmentavan opintojakson voi joko käydä ennen tai samanaikaisesti Svenska i arbetslivet -opintojakson kanssa.

6. Olen suorittanut julkishallinnon kielitutkinnon (ns. virkamiesruotsin) jo aikaisemmassa tutkinnossa. Voinko hyväksilukea sen? 

Kyllä, jos suoritus on enintään 10 vuotta vanha. Jos kyseessä on eri yksikön/alan opintojakso kuin nykyinen alasi, tulee sinun kuitenkin suorittaa alakohtainen täydennys (ohjeet oman alasi ruotsinopettajalta). Katso linkeistä alta ahotointi.

7. Minulla on lukivaikeus. Voinko anoa vapautusta ruotsinopinnoista?

- Kyllä. Vapautusta voi anoa ruotsin kielestä, jos on vaikea lukivaikeus. Katso tarkemmin linkeistä alta vapauttaminen ruotsinopinnoista.

8. Minulla on kysymys ruotsinopintoihin liittyen (esim. kesken jääneet suoritukset). Keneen otan yhteyttä?

- Oman alasi ruotsinopettajan löydät osiosta Ruotsin opettajat. Yhteystiedot ovat muotoa etunimi.sukunimi@lab.fi.