UUDEN TUTKINTO-OPISKELIJAN MUISTILISTA

kansikuva

UUDEN TUTKINTO-OPISKELIJAN MUISTILISTA

Muista tehdä nämä asiat ennen opintojesi alkua

Näet lisäinfoa klikkaamalla otsikkoa

1. Tutkinto-opiskelija, ota opiskelupaikka vastaan ja ilmoittaudu läsnäolevaksi 

Onnittelut opiskelupaikastasi ja tervetuloa joukkoomme!

Opiskelupaikan vastaanottaminen
Saatuasi opiskelupaikan LAB-ammattikorkeakouluun ota paikka vastaan sähköisesti määräaikaan mennessä valtakunnallisessa Oma Opintopolku -palvelussa. Ellet ota paikkaa vastaan määräaikaan mennessä, menetät sen. Löydät lisätietoa opiskelupaikan vastaanottamisesta täältä.

Paikan vastaanottamiseen tarvitset suomalaisen henkilötunnuksen sekä verkkopankkitunnukset, mobiilivarmenteen tai sähköisen henkilökortin. Mikäli sinulla ei ole suomalaista henkilötunnusta, voit ottaa opiskelupaikan vastaan sähköpostiviestissä olevan linkin kautta. Kun olet ottanut opiskelupaikan vastaan Oma Opintopolku -palvelussa, saat siitä vahvistusviestin sähköpostiisi.

Läsnä- tai poissaolevaksi ilmoittautuminen
Kun olet ottanut opiskelupaikan vastaan, ilmoittaudu läsnä- tai poissaolevaksi lukukaudelle OILI-palvelussa, jonne pääset Oma Opintopolku -palvelusta. Löydät lisätietoa lukuvuosi-ilmoittautumisesta täältä.

Todistuskopiot
Tarkista myös pitääkö sinun liittää todistuskopioita hakemukseesi Oma Opintopolussa. Löydät lisätietoa todistuskopioista täältä.

Huomioithan, että voit käyttää opintopolun paikan vastaanottamisilmoitusta opiskelutodistuksena siihen asti kunnes olemme aktivoineet opiskelijat LAB ammattikorkeakoulun järjestelmään (siirto tapahtuu 9.8.2022).

Polkuopiskelija: Huomioithan, että sinun ei tarvitse ottaa paikkaa vastaan Opintopolussa!

2. Muista hakea opiskelija-asuntoa

Tutustu opiskelija-asuntotarjontaan ja hae opiskelija-asuntoa Lappeenrannan seudun opiskelija-asuntosäätiön nettisivuilla loas.fi. Syksyllä ja vuodenvaihteessa hakijoita on paljon. Hakemus kannattaakin jättää heti, kun olet saanut tiedon opiskelupaikastasi. Voit ottaa asunnon vastaan jo kesällä. LOASin asunnot on tarkoitettu tutkinto- ja vaihto-opiskelijoille, jotka opiskelevat Lappeenrannassa. Lisätietoja loas.fi. Lyhytaikaiseen majoitukseen voit etsiä hostellia tai hotellia esim. osoitteesta gosaimaa.fi

Lahdessa opiskelija-asuntoja voit kysyä Lahden Talot Oy:stä. Lisätietoja saat osoitteesta lahdentalot.fi. Lyhytaikaisesta majoituksesta saat tietoja esim. osoitteesta visitlahti.fi

Lisätietoja Asuminen -sivulta.

3. Aktivoi käyttäjätunnuksesi

Kevään yhteishaun kautta valittujen opiskelijoiden käyttäjätunnukset ovat aktivoitavissa 9.8.2022 alkaen ja erillishaun kautta valittujen tunnukset on mahdollista aktivoida 9.8.2022 alkaen.

Ennen kuin voit käyttää LABin palveluja, sinun täytyy rekisteröityä id.lut.fi palvelussa. Voit rekisteröityä pankkitunnuksilla, mobiilivarmenteella tai henkilökortilla. Rekisteröityminen ja käyttäjätunnuksien aktivointi tehdään osoitteessa https://id.lut.fi

Lue ohjeet Käyttäjätunnuksen ja salasanan aktivointiin.

Ongelmatapauksissa ota yhteys it-tukeen.

4. Tutustu opiskelun sähköisiin työkaluihin

Opintojesi aikana tulet käyttämään monia sähköisiä työkaluja. Näihin sinun kannattaa tutustua jo ennen opintojen alkua! Tutustu opiskelun työkaluihin täällä.

Tarkemmat ohjeet oman kannettavan tietokoneen hankinnasta ja oheislaitteista löytyvät sivulta Oma tietokone (BYOD).

5. Aloita opintosi LAB@avaimella- digitaalinen perehdytys opintoihin

LAB@avain (1 op) verkko-opintojakso on opiskelijan digitaalinen perehdytys, jonka tavoitteena on auttaa opiskelijoita ottamaan käyttöön korkeakouluopiskelussa tarvittavia sähköisiä välineitä, laitteita, ympäristöjä ja menettelyjä. Perehdytys toteutetaan Moodle-kurssina.

LAB@avain sisältää seitsemän osiota:

 1. Digikyvykkyys
 2. Opiskelu amk:ssa
 3. OPS/HOPS
 4. Opintotarjonta
 5. Opiskelukyky 
 6. Ammatillinen kasvu
 7. Tietoturvakurssi

Opintojakso on yhden opintopisteen laajuinen. Suoritus kirjautuu täydentäviin tai vapaasti valittaviin opintoihin. Pääset aloittamaan tämän verkko-opintojakson, kun olet 9.8.2022 jälkeen voinut aktivoida LUT-tunnuksesi.

LAB@avain - kurssi on tarkoitettu eritoten AMK-tason opiskelijoille. YAMK-opiskelijoille suorituksesta ei kerry opintopistettä.

Löydät linkit LAB@avaimen suorittamiseen täältä. Valitse oman yksikkösi linkki:
Teknologia yksikkö
Hyvinvointi yksikkö
Liiketoiminta yksikkö
Muotoilu ja Taide

Mikäli haluat kerrata ruotsia tai matematiikkaa ennen opintojen aloitusta, löydät itseopiskelumateriaalia tästä linkistä.

6. Tilaa kulkukortti / Nouda kulkuavain

Liikkuessasi LABin kampuksilla tarvitset kulkukortin - Lahti kampus / kulkuavaimen - Lappeenrannan kampus.

Lahden kampuksella on käytössä kuvallinen kulkukortti, joka kannattaa tilata KOE-opiskelijakunnalta heti opintojen alussa. Lappeenrannan kampuksen opiskelijat voivat lunastaa kulkuavaimen 10 euron käteismaksua vastaan KOE-opiskelijakunnan Lappeenrannan toimistosta.

Kulkukortin tilausohjeet Lahti

Kulkuavaimen tilausohjeet Lappeenranta

7. Opiskelijakortti ja opiskelijanumero

Opiskelijakortti on tutkinto-opiskelijan virallinen tunnistautumisväline. Liittyessäsi KOEn jäseneksi saat käyttöösi opiskelijakortin, jolla olet oikeutettu opiskelijaetuihin ja –alennuksiin. Etuja on käytössäsi sekä paikallisesti, että valtakunnallisesti.

Lue lisää KOEn opiskelijakortista ja jäsenmaksuista.

Opiskelijakortin tilaukseen tarvitset opiskelijanumeron, jonka saat LUT-käyttäjätunnuksesi aktivoinnin jälkeen (Ohje aktivoimiseen).Tunnuksen aktivoinnin jälkeen pääset katsomaan opiskelijanumerosi Pepistä opiskelijakortin tilausta varten.

8. Maksa korkeakouluopiskelijan terveydenhoitomaksu Kelalle

Opiskelijoiden terveydenhuollosta vastaa YTHS. Voit käyttää YTHS:n terveydenhoitopalveluja, mikäli olet perustutkintoa suorittava korkeakouluopiskelija ja olet maksanut korkeakouluopiskelijan terveydenhoitomaksun Kelalle. Maksu on pakollinen.

Lisätietoja sivulta Opiskelijaterveydenhuolto.

9. Valmistaudu opintoihin, liity uusien opiskelijoiden some-ryhmään

LAB Uusien opiskelijoiden some-ryhmä on täällä taas!

Ryhmä on tarkoitettu kaikille LAB ammattikorkeakouluun hyväksytyille suomen- ja englanninkielisille uusille aloittaville opiskelijoille. Opiskeletpa sitten Lahdessa, Lappeenrannassa tai verkossa, olet tervetullut mukaan.

Ryhmässä tutustut muihin jo sisällä oleviin opiskelijoihin sekä saman koulutusalan uusiin opiskelijoihin. Voit kysyä mitä tahansa opintojen aloitukseen liittyvää asiaa. Saat vinkkejä LABissa opiskeluun. Tutoropiskelijat postaavat myös käytännön vinkkejä opiskelijaelämästä ja kaupungeista. Seuraa näitä sivuja ja liity joukkoon!

Lisätietoa ryhmästä ja linkin löydät Opintojen aloittaminen etusivulta.

Discordin lataus- ja rekisteröitymisohjeiden avulla pääset alkuun, jos et ole aiemmin käyttänyt Discordia.

10. Osallistu orientaatiopäiville elokuussa! 

AMK-opiskelijoiden opinnot alkavat orientaatiopäivillä maanantaina 22.8. (viikko 34).

Lahden kampuksen osoite on Mukkulankatu 19, Lahti ja Lappeenrannan kampuksen osoite Yliopistonkatu 36, Lappeenranta. Syksyllä aloittavien opiskelijoiden orientaatiopäivät järjestetään osittain kampuksilla ja osittain etänä. Varaa orientaatiopäiville mukaan henkilöllisyystodistus.

Orientaatiopäivillä tapaat tutoropettajat, osaamispäällikön, tutoropiskelijat ja opiskelijapalveluiden henkilökuntaa. He kaikki auttavat ja neuvovat sinua opintoihisi liittyvissä asioissa. Lisäksi tutustut tuleviin opiskelukavereihisi ja kampukseen. 

Löydät lisätietoa orientaatiopäivistä täältä.
 

YAMK-opiskelijoiden opinnot alkavat orientaatiopäivillä torstaina 25.8.

Löydät lisätietoa orientaatiopäivistä täältä

11. Kieli-infot ja tasokokeet uusille opiskelijoille

Opintojen alussa pidetään Kieli-info ja voidaan järjestää tasokokeita, joiden tarkoituksena on selvittää, riittävätkö taitosi pakollisten opintojaksojen suorittamiseen vai tarvitsetko niitä ennen valmentavia opintoja. Tasokokeet voi tehdä vain kerran. Kieli-infot ja tasokokeet koskevat vain amk-opiskelijoita.

Lue lisää Kielikeskuksen sivuilta Kieli-infosta ja Ruotsin ja Englannin tasokokeista.

Ruotsin kielen vaatimustasot

 • Tutkintoon kuuluvalle Svenska i arbetslivet -opintojaksolle (ns. julkishallinon kielitutkinto) osallistuminen edellyttää lukion B-kielen tasoista kielen hallintaa. Lue lisää: http://www02.oph.fi/ops/taitotasoasteikko.pdf
 • Opiskelijan suositellaan suorittavan ensin valmentava Prepkurs i svenska -opintojakso, mikäli lähtötasokokeen tulos on alle 50 % kokonaispisteistä, tai jos opiskelija ei ole kirjoittanut ruotsia yo-kirjoituksissa tai ruotsin yo-arvosana on A-C. Lämpimästi tervetuloa kertailemaan ruotsia!
   
 • Oman taitotasosi voit halutessasi testata tekemällä lähtötasotestin Moodlessa: https://moodle.lut.fi/course/view.php?id=2290
Jos sinulla on kysyttävää opintojen aloittamisesta 

Voit olla yhteydessä opiskelijoiden asiakaspalveluun sähköpostitse: studentservices@lab.fi tai puhelimitse + 358 29 446 2500 (Lahti), +358 40 649 4800 (Lappeenranta)

Tarkistathan opiskelijapalveluiden aukioloajan aina ennen kampukselle tuloa mahdollisten muutosten varalta.  

Tervetuloa aloittamaan opinnot LABissa – tapaamisiin!