OPINTOJEN SUUNNITTELU (MOTARI)

kansikuva

OPINTOJEN SUUNNITTELU (MOTARI)

Sinulla on oikeus suorittaa MOTARI-opintoja LABissa sen lukukauden loppuun, jonka aikana valmistut omasta oppilaitoksestasi.

Opinnot kannattaa suunnitella siten, että saat jouhevasti yhdistettyä perustutkinto- ja AMK-opinnot ja ehdit viettää myös vapaa-aikaa. Huomioi, että ammattikorkeakoulussa yksi opintopiste vastaa noin 27 tuntia opiskelijan työtä.

Avaa lisäohjeet klikkaamalla ohjeen otsikkoa 

1. Aloita opinto-oppaasta

LABin opinto-oppaasta voit tarkistaa, mitä opintoja sinun tulee MOTARI-opintojen aikana suorittaa.

Valitse oman koulutuksesi opetussuunnitelma. Tarkista, että otsikossa lukee oikea paikkakunta.

  • Yhteiset opinnot löydät otsikon ”Yhteinen ydinosaaminen" alta. Yhteisiä opintoja sinun tulee suorittaa vähintään 10 opintopistettä.
  • Ammatilliset opinnot löydät otsikon ”Ammatillinen ydinosaaminen” alta. Ammatillisia opintoja sinun tulee suorittaa vähintään 20 opintopistettä.

Kun klikkaat opintojakson nimeä, avautuu ikkuna, jossa näkyy opintojakson osaamistavoitteet sekä lista käynnissä olevista ja tulevista toteutuksista.

Opintojakson tunnus löytyy heti otsikkoriviltä nimen jälkeen, esimerkiksi English Prep Course - KE00CC64.  Tunnuksen avulla voit etsiä kyseisen opintojakson tulevia toteutuksia myös LABin opetustarjontahausta.

2. Tutki, mitä kursseja tulevana lukukautena on tarjolla

Opetustarjontahaussa voit etsiä toteutuksia joko nimellä tai opintojakson tunnuksella (esim. KE00CC64).

Voit suodattaa hakutulosta esimerkiksi toimipisteen tai alkamiskauden mukaan.

Klikkaa toteutuksen nimeä, jos haluat tutkia sen sisältöä tarkemmin. Toteutuksen perustiedoista näet mm. toteutuskoodin (jota tarvitset ilmoittautumisen yhteydessä), ajoituksen, toimipisteen ja toteutustavan.

Sivua alaspäin skrollaamalla löydät lisätietoa toteutustavasta, aikatauluista ja esimerkiksi tarvittavasta oppimateriaalista ja arviointikriteereistä.

Kun löydät itsellesi sopivan toteutuksen, laita muistiin toteutuskoodi, esim. AT00BT75-3006. Tarvitset koodia, kun ilmoittaudut kurssille Pepissä.

HUOM!

  • Sosionomikoulutuksen Motari-opiskelija: Älä valitse verkkokursseja, jotka on suunnattu ryhmälle SOS22KVLTI.

  • Liiketalouden Motari-opiskelija: Älä valitse verkkokursseja, jotka on suunnattu ryhmille LIL22KVLTI, LLPRLII22SV tai LLTILIL22SV.

3. Huomioitavaa, kun valitset kieli- ja viestintäopintoja
  • Asiantuntijan viestintätaidot → valitse oman alasi toteutus.
  • Valmentavat kielikurssit English Prep Course ja Prepkurs i svenska → voit valita minkä tahansa toteutuksen alasta riippumatta
  • Tutkintoon kuuluvat pakolliset kielikurssit English for Work ja Svenska i arbetslivet → valitse oman alasi toteutus

Jos olet epävarma siitä, riittääkö kielitaitosi tutkintoon kuuluville pakollisille kielikursseille, voit tehdä tasokokeen. Jos englannin kielen tasokokeen tuloksesi on alle 70 % ja ruotsin tasokokeen tuloksesi on alle 50 %, sinun kannattaa ehdottomasti suorittaa englannin ja/tai ruotsin valmentavat opinnot ennen kuin aloitat tutkintoon kuuluvat kieliopinnot.

Motari-opintojen aikana EI tarvitse suorittaa tutkintoon kuuluvia pakollisia kielikursseja.

4. Osaamisen näyttö sairaanhoitaja- ensihoitaja- ja terveydenhoitajakoulutuksessa

Aiemmin hankitun osaamisen tunnistaminen ja tunnustaminen eli AHOT-menettely on tarkoitettu lähihoitajataustaisille opiskelijoille.

Voit osoittaa aikaisemman osaamisesi teoria- sekä näyttökokeella. Hyväksytyllä teoriakokeella voit saada ahotoitua Hoitotyön perusosaamisen (5 op) sekä näyttökokeella Kliinisen hoitotyön menetelmät (3,5 op).

Syksyn 2022 AHOT-ohje, Lahden kampus

Syksyn 2022 AHOT-ohje, Lappeenrannan kampus

5. Tutustu toteutuksen tai ryhmän aikatauluihin 

Jos opintojaksolla on lähiopetusta tai aikaan sidottua verkko-opetusta, aikataulut näkyvät yleensä opetustarjontahaun toteutuskuvauksissa.

Voit tarkastella opetuksen aikatauluja myös lukkarikoneen avulla. Valitse etusivulta LAB - Julkiset lukujärjestykset.

Yksittäisten kurssien lukujärjestyksiä on kätevintä etsiä toteutuskoodin avulla eli kannattaa kopioida se opinto-oppaasta tai opetustarjontahausta ja sijoittaa hakukenttään. Siirrä hakutulos Omat valinnat -kenttään ja klikkaa Näytä. Siirryt kalenterinäkymään.

Oletuksena näkyy se kuukausi, joka on meneillään. Voit siirtyä kuukausinäkymässä eteen- tai taaksepäin tai muuttaa näkymän aikahaarukkaa.

  • skrollaa kalenterinäkymää alaspäin ja etsi toteutukseen liittyviä varauksia TAI
  • klikkaa kalenterinäkymän oikeasta alakulmasta ”Tekstikaavio” -sanaa, jolloin saat näkyviin listauksen, josta näet nopealla silmäyksellä kaikki toteutukseen liittyvät varaukset.

Ryhmien lukujärjestykset

Motari-opiskelijoita ei ole "kiinnitetty" aloittavien tutkinto-opiskelijoiden ryhmiin, mutta erityisesti sosiaali- ja terveysalalla ryhmien lukujärjestysten tutkiminen voi auttaa omien opintojen suunnittelussa.

Sijoita etsi ryhmä -kenttään aloittavan tutkintoryhmän koodi. Siirrä hakutulos Omat valinnat -kenttään ja klikkaa Näytä. Siirryt kalenterinäkymään.

Syksyllä 2022 aloittavien sosiaali- ja terveysalan tutkintoryhmien koodit:

Ensihoitajakoulutus, Lappeenranta HLPREH22SM
Fysioterapeuttikoulutus, Lahti HLTIFYS22S
Fysioterapeuttikoulutus, Lappeenranta HLPRFYS22S
Sairaanhoitajakoulutus, Lahti HLTISH22S tai HLTISH22SM
Sairaanhoitajakoulutus, Lappeenranta HLPRSH22SM
Sosionomikoulutus, Lahti HLTISOS22S
Sosionomikoulutus, Lappeenranta HLPRSOS22S
Terveydenhoitajakoulutus, Lappeenranta HLPRTH22SM
6. Ilmoittaudu toteutuksille

Kun olet löytänyt omiin aikatauluihisi sopivat toteutukset ja kirjoittanut muistiin niiden toteutuskoodit, on aika ilmoittautua Pepissä. Kirjaudu Peppiin LABin käyttäjätunnuksella (LUT-tunnuksella) ja salasanalla.

Tutustu Peppi-ohjeisiin

Ilmoittautuminen syksyn 2022 toteutuksille päättyy 4.9.2022 klo 23.59.

Jos tarvitset apua, ota yhteyttä omaan tutoropettajaasi tai avoimen AMK:n henkilöstöön: avoinamk@lab.fi