Sairastuminen tai altistuminen

kansikuva

Sairastuminen tai altistuminen

Jos epäilet saaneesi koronavirustartunnan, tee oirearvio osoitteessa www.omaolo.fi, josta ohjataan tarvittaessa sairaanhoitopiirin koronatestiin. Henkilökunnan jäsenet pääsevät viralliseen koronatestiin myös työterveyshuollon kautta. Voit halutessasi tehdä koronan pikatestin kotonasi.

Viralliseen koronatestiin pääsy riippuu kunkin sairaanhoitopiirin testauskuormituksesta. Jos sinulla on sairaanhoitopiirissäsi mahdollisuus viralliseen testiin, toimitathan saamasi tartuntatautipäivärahadokumentin LUTin HR:ään.

Mikäli sinulla todetaan koronavirustartunta, toimi terveydenhuollon ohjeiden mukaisesti. Saat heiltä myös tartuntatautilain mukaisen päätöksen eristyksestä. Tarkemmat ohjeet THL:n sivuilta tästä.

THL on antanut koronaan sairastuneille uudet toimintaohjeet: Perusterveelle, lieväoireiselle riittää taudin toteamiseksi kotitestin tulos.

LABin ja LUTin työntekijät voivat sairastaa 7 vuorokautta omalla ilmoituksellaan myös positiivisen kotitestin perusteella. Sairaspäivät kirjataan Mepco-järjestelmään (sekä lähi- tai etätyöt).

Ilmoita aina lähiesimiehellesi, mikäli tartunta vaikuttaa työntekoosi (esim. et voi työskennellä, koska olet sairas, et voi pitää sovittua lähiopetusta jne).

Mikäli tartunta vaikuttaa opiskeluusi, ilmoita siitä kurssisi vastuuopettajalle.

Jos sinulla on koronavirustauti, pysyttele kotona, kunnes olet ollut oireeton 2 vuorokauden ajan ja oireiden alusta on kulunut vähintään 5 vuorokautta. Jos sinulla on oireita vielä 5. vuorokautena tai sen jälkeen, pysy kotona, kunnes olet ollut oireeton vähintään kaksi vuorokautta.

LUT-yliopiston ja LAB-ammattikorkeakoulun opiskelijat: p. 116 117

Valtakunnallinen puhelinneuvonta p. 0295 535 535

LUT-yliopiston ja LAB-ammattikorkeakoulun työntekijät: https://www.terveystalo.com/fi/Asiakkaana/Ajankohtaista-asioinnista-ja-koronaviruksesta/Koronavirustestaus-Terveystalossa/

Altistuminen koronavirukselle

Koronavirusepidemiasta kertyneen tiedon mukaan kotona tapahtuneissa altistustilanteissa tartuntariski on suurempi. Tämä johtuu altistumisajan pituudesta. Jos altistut koronavirukselle kotonasi – perhepiirissä tai asuintoverin kautta – pyydämme sinua työskentelemään tai opiskelemaan kotona 5 päivää viimeisestä altistuspäivästä alkaen.

Muissa altistustilanteissa, jos olet oireeton, voit tulla kampukselle.

Oppilaitoksissa tapahtuneet altistukset katsotaan terveydenhuollossa matalan riskin altistuksiksi. Näissä tilanteissa altistuneiden tulee tarkkailla vointiaan. Oireettomana ei ole tarpeen jäädä etäopetukseen tai etätyöhön.

Jos olet saanut terveydenhuollosta muunlaisen ohjeen altistustilanteeseen, toimi heidän ohjeensa mukaan.

Nykytilanteessa turvaamme kampuksen toimintaa parhaiten tulemalla kampuksille vain täysin terveenä. Jääthän siis kotiin oireisena, vaikka koronatesti olisikin negatiivinen.

Koronatartunnasta ilmoittaminen

Toivomme, että tiedotat sairastumisestasi oma-aloitteisesti lähikontaktejasi kampuksella kahden vuorokauden ajalta ennen sairastumistasi. Näin myös kontaktisi tietävät tarkkailla omaa vointiaan.

Olethan yhteydessä koronaryhmän vetäjä Liisa-Maija Sainioon (p. 040 515 4944), jos tarvitset ohjeita altistus- tai tartuntatilanteessa.