SAIRASTUMINEN JA ALTISTUMINEN

kansikuva

SAIRASTUMINEN JA ALTISTUMINEN

Mikäli sinulla todetaan koronavirustartunta, toimi terveysviranomaisilta saatujen ohjeiden mukaisesti. Saat heiltä myös tartuntatautilain mukaisen päätöksen eristyksestä. Tarkemmat ohjeet THL:n sivuilta tästä.

Ilmoita aina lähiesimiehellesi, mikäli tartunta vaikuttaa työntekoosi (esim. et voi työskennellä, koska olet sairas, et voi pitää sovittua lähiopetusta jne).

Mikäli tartunta vaikuttaa opiskeluusi, ilmoita siitä kurssisi vastuuopettajalle.

Jos epäilet saaneesi koronavirustartunnan, olethan välittömästi yhteydessä terveydenhuollon ammattilaisiin tai tee oirearvio osoitteessa www.omaolo.fi.

Työturvallisuussyistä et voi saapua kampukselle odottaessasi testitulosta, vaikka oireesi olisivat poistuneet ennen testituloksen saamista. Voit työskennellä tämän ajan etänä. Sovi asiasta tarkemmin esimiehesi kanssa.

LUT-yliopiston ja LAB-ammattikorkeakoulun opiskelijat: p. 116 117

Valtakunnallinen puhelinneuvonta: p. 0295 535 535

LUT-yliopiston ja LAB-ammattikorkeakoulun työntekijät: https://www.terveystalo.com/fi/Asiakkaana/Ajankohtaista-asioinnista-ja-koronaviruksesta/Koronavirustestaus-Terveystalossa/

Karanteeni

Jos saat tartuntatautilääkärin määräämän virallisen karanteenin, noudata aina tartuntatautilääkärin antamia ohjeita. Ilmoita karanteenista aina lähiesimiehellesi, mikäli karanteeni vaikuttaa työntekoosi (esim. et voi pitää sovittua lähiopetusta tai muuten työskennellä kampuksella).

Ilmoita karanteenista kurssin vastuuopettajalle, mikäli karanteeni vaikuttaa osallistumiseen kursseille.

Jos olet karanteenissa, etkä voi tehdä etätöitä, keskustele asiasta lähiesimiehesi kanssa. Viralliseen karanteeniin asetetulla henkilöllä on oikeus tartuntatautipäivärahaan. Katso tarkemmat ohjeet THL:n sivuilta.

LUT ja LAB eivät anna karanteenimääräyksiä, vaan ohjeistamme tilanteen mukaan tarvittaviin varotoimiin. Keskustele näistä vastuuopettajasi tai lähiesimiehesi kanssa.

Koronatartunnasta ilmoittaminen

Jos opiskelija tai tiimisi jäsen ilmoittaa koronatartunnasta, muistathan että tartunnan saaneen henkilöllisyys on salassa pidettävää tietoa. Pidäthän henkilön tiedot itselläsi ehdottoman luottamuksellisina.

Informoi tapauksesta myös koronaryhmän vetäjä Liisa-Maija Sainiota (p. 040 515 4944), mikäli tartunnan saanut on ollut altistavana kampuksella tai tavannut muita korkeakouluyhteisön jäseniä. Kerro asiasta kuitenkin vain yleisellä tasolla, älä mainitse tartunnan saaneen nimeä (esim. 'tiimiläiseni/opiskelija kurssilla x ilmoitti tartunnasta').

Kerro ilmoituksen tehneelle, että terveysviranomaisten yhteydenoton jälkeen mahdollisiin altistuneisiin ollaan yhteydessä kertomatta sairastuneen henkilöllisyyttä.

LUT ja LAB auttavat viranomaisia jäljitystyössä. Tarvittaessa lähetämme sähköpostia täydentävistä varotoimista tai jos tulee pyyntö viranomaisilta tavoittaa isompi ryhmä kerralla sähköpostitse. Olisikin toivottavaa, että sekä opiskelijat että henkilöstö seuraisivat tässä tilanteessa päivittäin LUT/LAB sähköpostejaan. Meillä ei ole mahdollisuutta tavoittaa kaikkia puhelimitse.

Jos koronatestisi tulos on negatiivinen, mutta sinulla on hengitystieoireita, et voi tulla kampukselle. Kampukselle tullaan vain täysin terveenä.

Jos samassa opiskelija-asunnossa asuva opiskelijakaveri tai perheenjäsen on määrätty karanteeniin, katso toimintaohjeet THL:n sivuilta.

Työnantaja ei voi määrätä työntekijöitä koronatestiin. Mikäli sinulla on lieviäkin oireita, et voi tulla kampukselle.