Turnitin

kansikuva

Turnitin

Turnitin on tekstin samankaltaisuuden tarkastamiseen tarkoitettu ohjelma. Palvelu vertaa kirjoitettua kirjallista tekstiä laajaan artikkeleista, lehdistä, kirjoista, internetsivuista ja opinnäytetöistä koostuvaan kansainväliseen tietokantaan ja etsii samankaltaisuuksia palautetun tekstin ja tietokannan lähteiden välillä. Turnitin antaa tekstistä palautteen raporttina, jossa näkyy prosentteina samankaltaisuus lähteistä löytyvien tekstien kanssa. Tulkitsemalla saatua raporttia voidaan päätellä, onko tekstiä plagioitu jostain lähteestä.

On tärkeä muistaa, ettei samankaltaisuus tarkoita välttämättä plagiointia! Prosenttiluku on aina suhteessa tekstin pituuteen, eli lyhyissä teksteissä prosenttiluku voi olla huomattavasti suurempi kuin pitkissä. Samankaltaisuusraportti ottaa huomioon myös oikeaoppiset lainaukset ja lähdeluettelon, mikä tietysti suurentaa prosenttia. Nollaprosenttiin ei tarvitse pyrkiä, se voi olla jopa mahdoton saavuttaa. Turnitinia ja sen käyttöä ei tarvitse pelätä tai jännittää! Se on tarkoitettu nimenomaan korjaamaan ja auttamaan tieteellisen tekstin kirjoittamisessa, sekä paljastamaan tarkoituksellisen plagioinnin.

Turnitin on integroitu osaksi Moodlea, joten opettajat voivat käyttää sitä osana Moodle-kurssialustan käyttöä harjoitustöiden, raporttien tai lopputöiden tarkastamiseen. Opiskelija voi palauttaa omia tekstejään Turnitiniin vain, jos opettaja on luonut tähän erillisen Turnitin-palautustehtävän.

Miksi käytät Turnitinia?

  • Se auttaa sinua kirjoittamaan lähteisiin perustuvaa tekstiä omin sanoin.
  • Se auttaa sinua kirjoittamaan akateemisesti oikeaa ja sujuvaa tekstiä.
  • Ohjelma antaa palautteen kirjoittamastasi tekstistä.
  • Raportin avulla sinua voidaan ohjata korjaamaan työtäsi ajoissa.
  • Raportin avulla havaitaan myös plagiointi ja kaikkien opinnäytetöiden tarkastaminen varmistaa opiskelijoiden tasapuolisen kohtelun.

Sallitut tiedostomuodot

Muista tarkastaa, että palautuksesi on sellaisessa tiedostomuodossa, jolle voidaan tehdä samankaltaisuustarkastus. Huomaa, että Turnitin ei toimi esimerkiksi suojattujen Word-tiedostojen kanssa, tai tekstin sijaan vain kuvia tekstistä sisältävän PDF-tiedoston kanssa (voit kokeilla kopioida tekstiä PDF:stä muualle – jos tämä ei onnistu, ei tiedosto
sisällä tekstiä, vaan vain kuvia tekstistä). Löydät tarkat tiedostovaatimukset Turnitinin ohjesivustolta.

Tekoälyntunnistamisen lisäosa

Turnitin tieteellisen kirjoittamisen ohjelmaan on tullut opettajille näkyvä tekoälyntunnistamisen lisäosa. Lisäosa etsii tekoälyllä tuotettua tekstiä. Tieteellisen kirjoittamisen samankaltaisuuksien tunnistus toimii ohjelmassa kuten ennenkin.

Tekoälysuositukset LABillä ja LUTilla löydät eLABin Tekoälytyökalujen käytänteet -sivulta.

Ohjeet

  • Opiskelijan ohje alla Tiedostot-osiossa.
  • @Pedatiimin ohjevideo työn palauttamiseen sekä Turnitin-raportin ja opettajan kommenttien katsomiseen "Turnitin tehtävä 2" -aktiviteetissa.
  • @Pedatiimin ohjevideo työn palauttamiseen sekä Turnitin-raportin ja opettajan kommenttien katsomiseen "Tehtävä" -aktiviteetissa.