Tietosuoja ja tietoturva

kansikuva

Tietosuoja ja tietoturva

Tältä sivulta löydät tietoa tietosuojaan, tietoturvaan ja tietoturvauhkiin liittyvistä asioista. Lisäksi ymmärrät, mitkä asiat sisältävät tärkeää tietoa ja osaat suojata niitä varkaudelta, tuhoutumiselta ja häviämiseltä. 

Tietosuoja

Tietosuojalla tarkoitetaan ihmisen yksityisyyden suojaamista esimerkiksi henkilötietoja käsiteltäessä.  

Ammattikorkeakoulun toiminta edellyttää henkilötietojen keräämistä ja säilyttämistä. LAB-ammattikorkeakoulun noudattaa toiminnassaan LUT-korkeakoulujen henkilötietojen käsittelyä koskevaa lainsäädäntöä. LAB-ammattikorkeakoulu sitoutuu tietoturva- ja tietosuojapolitiikassaan huolehtimaan käsittelemiensä henkilötietojen tietosuojasta ja tietoturvasta. 

LAB-ammattikorkeakoulun tietoturva- ja tietosuojapolitiikka.

Rekisteröidyn oikeudet 

Rekisteröityjä informoidaan tietosuojailmoitusten avulla LABissa tapahtuvasta henkilötietojen käsittelystä. Tutustu tietosuojailmoituksiin.

Rekisteröidyllä on mahdollisuus tehdä omia henkilötietoja koskeva tarkastus-, oikaisu- tai poistamispyyntö. Katso ohjeet ja lomakkeet pyynnön tekemiseksi.

Salatun sähköpostin käyttöohjeet 

Luottamukselliseen viestintään on käytettävissä salattu sähköposti. Ohjeet sen käyttämiseen löydät täältä.

Tietosuojavastaava 

LAB-ammattikorkeakoulussa toimii tietosuojavastaava. Tietosuojavastaava varmistaa henkilötietojen käsittelyn lainmukaisuutta sekä toimii valvontaviranomaisen sekä rekisteröityjen yhteyshenkilönä henkilötietojen käsittelyyn liittyvissä kysymyksissä. 

Tietosuojavastaavan yhteystiedot:
    lakimies Anne Himanka
    Sähköposti tietosuoja@lab.fi
    Puhelin 0294 462 111 (vaihde)
    Postiosoite PL 20, 53851 Lappeenranta

 

Tietoturva

Jokaisen vastuulla on huolehtia osaltaan omasta sekä yhteisestä tietoturvasta.

Tässä muutamia helppoja vinkkejä, joilla parantaa tietoturvaa huomattavasti: 

  • Käytä vahvoja salasanalauseita, joissa on vähintään 16 merkkiä.  Käytä isoja ja pieniä kirjaimia, numeroita ja erikoismerkkejä.  Salasanan muistaminen on helppoa, kun yhdistelet merkkijonon oman muistisäännön mukaan.  

  • Älä käytä samaa salasanaa useassa eri paikassa. 

  • Muista, ettei LUT/LAB kysy käyttäjätunnusta tai salasanaa koskaan sähköpostitse tai puhelimella.  Suhtaudu aina varauksella viesteihin, jotka koskevat vaikuttavat liian hyvälle ollakseen totta, näitä ovat esimerkiksi ilmoitukset, että olet voittanut jotain tai huipputarjoukset. 

  • Voit tarkastaa linkin todellisen osoitteen kopioimalla ja liittämällä sen selaimen osoiteriville.  Älä kuitenkaan siirry sivulle tai paina enteriä. Tällöin huomaat, mikäli sinua yritetään huijata tuntemattomalle tai vaaralliselle sivustolle.  Linkin todellisen osoitteen voit tarkastaa myös viemällä hiiren kursorin linkin päälle. 

  • Vaikka poistuisit tietokoneesi äärestä vain hetkeksi, lukitse se aina.  

  • Käytä kampuksella aina langatonta Eduroam verkkoa. Eduroam on langattomista verkoista turvallisin ja siellä tieto liikkuu suojattuna. Voit lukea lisää Eduroam-verkosta täältä

Tietoturvaan voit perehtyä laajemmin LUT-yliopiston tietoturvasivulla tai voit myös tehdä "Käyttäjän tietoturvakoulutus" Moodle-kurssin.

Varo salasanojen kalastelua!

Varokaa kalasteluviestejä, eli viestejä, joissa pyydetään käyttäjätunnusta ja salasanaa tai kirjautumaan väärennetylle kirjautumissivustolle. Ylläpito ei koskaan kysy salasanaasi. Ole erityisen varovainen sähköpostilla tai muissa viestissä saapuneisiin linkkeihin, tarkista aina todellinen osoite tai kirjoita se uudelleen selaimeen. Yliopiston järjestelmiin kirjaudutaan aina https://xxx.lut.fi -osoitteissa. 

Vaihda heti salasanasi, jos vastasit kalasteluviestiin!

Voit vaihtaa salasanasi tästä.