Kirjautuminen järjestelmiin

kansikuva

Kirjautuminen järjestelmiin

Duo MFA -infopisteet

Duo MFA -infopisteet ovat avoinna molemmilla kampuksilla pe 10.3.2023 asti.

Infopisteiltä saat apua ja vastauksia kysymyksiin liittyen Duo MFA -järjestelmään ja Duo Mobile -mobiilisovellukseen.

Lahden infopiste on KOEn jäsenpalvelupisteen vieressä (huoneen A141 vieressä) ja se on avoinna

 • ma-pe klo 14-15
 • Lahden infopiste on poikkeuksellisesti suljettu ma 27.2., to 2.3. ja ti 7.3.2023.

Lappeenrannan infopiste on Street Cafen vieressä (1-rakennuksen 3. kerros) ja se on avoinna

 • ma-to klo 14-16
 • pe klo 14-15.

Vahvennettuun tunnistautumiseen saat apua myös Opiskelijoiden IT-tukipalveluista.

LABin tuottamiin palveluihin kirjautuessa tarvitset joko koulun sähköpostiosoitteen tai oman käyttäjätunnuksesi sekä salasanan. 

Kirjautuminen on erilainen eri palveluissa riippuen siitä, kuka palvelun on tuottanut.

Jos kyseessä taas on valtakunnallinen palvelu, kuten eduroam -verkko, sinne tulee tunnistautua ensin koulun sähköpostiosoitteella ja sitten salasanalla.  

Vahvennettu tunnistautuminen (Duo MFA)

LUT-korkeakoulut ottavat käyttöön vahvennetun tunnistautumisen kaikille opiskelijoille lukuvuoden 2022-2023 aikana. Vahvennettu tunnistautuminen suojaa identiteettisi joutumista vääriin käsiin. Vahvennettu tunnistautuminen toteutetaan Duo MFA -järjestelmän avulla. Vahvennetun tunnistautumisen käyttöönotto vaatii toimenpiteitä jokaiselta opiskelijalta.

Duo MFA:n käyttöönoton eteneminen:

Duo MFA -järjestelmä on otettu LABilla käyttöön 30.11.2022, jonka jälkeen kaikkien LABin nykyisten ja uusien opiskelijoiden on asennettava ja aktivoitava Duo Mobile -sovellus.

Huom! Monivaiheinen tunnistautuminen tekstiviestejä käyttämällä (text message passcode) on päättynyt 1.3.2023. Jos et ole vielä aktivoinut käyttöösi Duo Mobile -sovellusta, tee se nyt! Katso ohjeet yläpuolelta, vaihe 3.

Entä jos en voi käyttää Duo Mobile -sovellusta tai sovellus ei toimi oikein?

(Klikkaa alla olevia otsikoita avataksesi vinkkilistat.)

Vahvennetulla tunnistautumisella parannetaan LUTin ja LABin järjestelmien tietoturvaa. Vahvennettu tunnistautuminen on tekniikka, jolla vahvistetaan käyttäjän tunnistautumista verkkopalveluihin. Lyhenne MFA tulee englannin kielen sanoista multi factor authentication. Kyse on vahvasta tunnistuksesta, jossa käyttäjän tunnistuksessa ei riitä yksi tunnistuskerta. Jotta tunnistautuminen hyväksytään, täytyy ensimmäisen tunnistusvaiheen jälkeen suorittaa toinen tunnistautuminen eri menetelmällä. Tällä menettelyllä suojataan käyttäjän identiteettiä väärinkäytöksiltä. Menetelmä suojaa käyttäjää erityisesti tunnusten kalastelua vastaan.

Milloin vahvennettua tunnistautumista (Duo MFA) vaaditaan?

Vahvennettua tunnistautumista ei vaadita jokaisella kirjautumiskerralla. Esimerkiksi tilanteessa, jossa olet jo kertaalleen tunnistautunut vahvennetusti, Duo MFA:ta ei vaadita uudelleen toiseen korkeakoulun palveluun kirjauduttaessa (single sign on). Voit myös asettaa laitteesi tai jonkin palvelun (esim. selainistunnon Moodleen) luotetuksi 14 päivän ajaksi, jolloin Duo MFA pyydetään seuraavan kerran 14 päivän kuluttua.

Seuraavassa erilaisia käyttötilanteita (peukalosäännöt):

 • Kun kirjaudut omalla päätelaitteella kampusverkon ulkopuolelta korkeakoulun tarjoamaan palveluun (kuten sähköposti tai Moodle), sinulta vaaditaan vahvennettu tunnistautuminen.
 • Kun olet kampuksella ja kirjaudut opiskelijakäytössä olevalle tietokoneelle (luokat, kirjasto), sinulta ei vaadita vahvennettua tunnistautumista.
 • Vahvennettua tunnistautumista ei vaadita LUT-korkeakoulujen Exam-tenttitiloissa Lappeenrannan tai Lahden kampuksella tai käytettäessä e-exam (Electronic Exam room) -palvelua muiden korkeakoulujen Exam-tiloissa.
 • Kun kirjaudut korkeakoulun palveluihin kampuksen langattomista verkoista (Eduroam, LUT Guest,) palveluihin kirjautumisessa vaaditaan vahvennettu tunnistautuminen kuten mistä tahansa ulkoverkosta.
 • Kun käytät etäkäyttöpalvelua (LUT-VDI), sinulta vaaditaan vahvennettu tunnistautuminen vdi-portaaliin sisäänkirjautumisessa. Sen jälkeen käyttäessäsi esimerkiksi Moodlea, ei Duo MFA:ta vaadita uudestaan kyseisessä vdi-istunnossa.
 • Voit asettaa käyttämäsi laitteen tai palvelun (esim. Moodle selainistunnon) luotetuksi 14 päivän ajaksi käyttämälläsi laitteella. Tällöin vahvennettua tunnistautumista pyydetään seuraavan kerran 14 päivän kuluttua. (katso Käyttäjän ohjeet).

Usein kysyttyjä kysymyksiä, vahvennetun tunnistautumisen käyttöohje ja ohje mobiililaitteen aktivoimisesta Duo MFA -palveluun lisätään tälle sivulle pian.

 

LUT-kirjautuminen

Tätä kirjautumista käytät, kun kirjaudut LUT-konsernin tarjoamiin palveluihin kuten M365- palveluun. Kun syötät järjestelmään sähköpostiosoitteesi, sinulle tulee näkyviin LUT-konsernin kirjautumisikkuna. 

Myös Moodleen kirjaudutaan LUT-kirjautumisen avulla.  

LUT-kirjautuminen

 

HAKA-tunnistautuminen

Lukuvuoden alkaessa 1.1.2021 tunnustasi voidaan käyttää ns. HAKA-tunnistautuminen. Useimmat korkeakoulut ovat liittäneet palveluitaan HAKA-käyttäjätunnistusjärjestelmään. Se on Korkeakoulujen yhteinen ja sitä käytettään sadoissa palveluissa. 

Haka-tunnistaumisessa käytät omaa käyttäjätunnusta ja omaa korkeakoulua listasta ja pääset sillä mm. seuraaviin palveluihin:

 • Peppiin kirjautuminen
 • EXAM - sähköinen tenttiminen
 • LAB-korkeakoulun kirjaston tietokannat
 • Sosiaali- ja terveysalan harjoittelupaikkojen varaaminen (Jobiili)
 • Toisen korkeakoulun tai yliopiston virtuaalioppimisympäristöt. jne.

HAKA-kirjautumisen tunnistaa omasta logostaan. Sinun tulee valita listalta LAB ammattikorkeakoulu ja jatkaa sitten eteenpäin LUT-kirjautumisikkunan kautta.

HAKA tunnistautuminen