IT-ohjeet ja opiskelun työkalut

kansikuva

IT-ohjeet ja opiskelun työkalut

Näin pääset alkuun LUT-korkeakoulujen (= LUT-yliopisto + LAB-ammattikorkeakoulu) tietojärjestelmien käytössä:

 1. Aktivoi ensin LUT-tunnus ja määritä sille salasana. Tutustu samalla IT-sääntöihin, joita sitoudut noudattamaan tunnuksen aktivoinnin yhteydessä. Lue myös ohjeet tietoturvasta ja tietosuojasta. Ole huolellinen LUT-tunnuksesi salasanan kanssa äläkä luovuta sitä koskaan kenellekään missään tilanteessa.
   
 2. LUT-tunnuksella pääset kirjautumaan tarvitsemiisi LUT-korkeakoulujen (= LUT ja LAB) järjestelmiin.
  • Sähköposti: Oppilaitoksen sähköpostilaatikon (@student.lut.fi- tai @student.lab.fi-päätteinen sähköpostiosoite) saat käyttöösi heti, kun olet aktivoinut LUT-tunnuksesi.
  • Moodlesta mm. löydät opintojaksojen materiaalia ja voit esimerkiksi palauttaa harjoitustehtäviä.
  • Sisussa (LUTin opiskelijat) tai Pepissä (LABin opiskelijat) mm. voit ilmoittautua opintojaksoille ja joihinkin tentteihin, tarkistaa suorituksia ja tehdä henkilökohtaisen opintosuunnitelman (HOPS).
  • TimeEditissä mm. voit tarkastella opintojaksojen, tilojen tai henkilöiden lukujärjestyksiä.
  • EXAM on sähköinen tenttijärjestelmä, jossa opiskelija voi tenttiä haluamanaan ajankohtana tentin, jonka opettaja on etukäteen tehnyt järjestelmään. Tenttiminen tapahtuu erillisissä tenttitiloissa, joissa on tietokone tentin tekoon ja tallentava tenttivalvonta.
  • Turnitin on tekstin samankaltaisuuden tarkastamiseen tarkoitettu ohjelma, jota käytetään joillakin opintojaksoilla sekä kaikissa LUTin opinnäytetöissä.
  • Zoom on videokokousjärjestelmä, jota voidaan käyttää esimerkiksi etäopetuksessa, verkkokokouksissa ja webinaareissa.
  • Käytössäsi on myös Echo360 ja Webropol.
    
 3. Tutustu opinnoissa tarvittavan oman tietokoneen laitteistosuosituksiin jo ennen tietokoneen hankkimista.
   
 4. Eduroam-verkon kautta saat kampuksilla internetyhteyden omalle kannettavalle tietokoneellesi tai muulle mobiililaitteellesi. Helpoiten ja turvallisimmin muodostat eduroam-yhteyden käyttäen asennusohjelmaa.
   
 5. Microsoft Office 365 -ohjelmia (Word, Excel, PowerPoint, Outlook ym.) voit asentaa omalle tietokoneellesi tai mobiililaitteellesi tai voit käyttää niitä verkkoselaimen kautta tai kampuksien tietokoneilla.
   
 6. Opinnoissasi tarvitsemiasi tietokoneohjelmistoja voit käyttää kampuksien tietokoneluokissa tai vaikka omalta kotisohvalta käsin LUT VDI -etäkäyttöpalvelun kautta.
   
 7. Tulostaminen onnistuu kampusten tietokoneilta tai omalta laitteeltasi. Osta ensin tulostuskiintiötä LUTShop-verkkokaupasta. Kampusten tietokoneille on asennettu tulostinajurit valmiiksi. Omalta laitteelta tulostat lähettämällä tiedostot sähköpostitse tulostinpalvelimelle.
   
 8. LUT-tunnuksen salasanan (myös unohtuneen tai vanhentuneen) voit vaihtaa LUT-tunnuspalvelun (https://id.lut.fi/) kautta.
   
 9. Kun sinulla tulee kysyttävää tai ongelmia IT-asioissa, tarkista ensin löydätkö vastauksen usein kysytyistä IT-kysymyksistä. Voit myös olla yhteydessä Opiskelijoiden IT-tukipalveluihin joko sähköpostitse, soittamalla tai käymällä Opiskelijoiden IT-tukipisteellä.

 

Opiskelijoiden IT-tukipalvelut palvelee ma-pe klo 10-14

Sähköpostitse palvelemme jokaisena aukiolopäivänä. Puhelimen ja IT-tukipisteiden palveluajat sekä poikkeukset aukioloajoissa voit tarkistaa yhteystietosivultamme.