Koronatiedote LABin ja LUTin henkilökunnalle ja opiskelijoille 7.5.2021

elab

Koronatiedote LABin ja LUTin henkilökunnalle ja opiskelijoille 7.5.2021

Uusimmat päätökset 7.5.2021 

Epidemiatilanne on Suomessa rauhoittumassa ja siksi tiukimpia rajoituksia on alettu hallitusti purkaa. Lähiviikot näyttävät, kuinka tartunta- ja rokotustilanne kehittyy. Molemmat osa-alueet vaikuttavat siihen, miten me LABissa ja LUTissa voimme purkaa omia rajoituksiamme ja millainen toiminta on kampuksillamme mahdollista kesäkauden jälkeen. 

Suomen hallituksen exit-suunnitelmassa arvioidaan, että heinä–elokuussa työikäinen väestö olisi rokotettu kerran ja ikäihmiset sekä riskiryhmät kahteen kertaan. Nuoret opiskelijaikäiset aikuiset ovat työikäisten väestöryhmän viimeisten joukossa. Koronarokotteiden annosväli on 12 viikkoa.

Ei ole tarkkaa tietoa, millä kriteereillä Suomen valtioneuvosto päättää, koska riittävä rokotekattavuus on saavutettu ja kaikista rajoituksista voidaan luopua. Siksi tarvitsemme kampusten toimintaan turvallisuussyistä joustavuutta ja joitakin rajoituksia vielä syyskauden alkaessa. Linjaukset ovat voimassa kunnes Suomen valtioneuvosto linjaa koronarajoitukset päättyneiksi.

Alla olevat linjaukset voivat muuttua, mikäli epidemiatilanne heikkenee.

Kampusten toiminta kesäkaudella

Avaamme kampukset opiskelijoille 17.5.2021. Opiskelijat pääsevät Lappeenrannan ja Lahden kampuksille omalla sähköisellä avaimellaan maanantaista perjantaihin klo 7.30–21.00.

Viikonloppuisin tilat ovat opiskelijoilta kiinni. Kampuksilla ovat edelleen voimassa kaikki aiemmat turvaohjeet. 

Samana päivänä avataan kampusten tiedekirjastot itsepalvelukäyttöön. Kirjastoissa on rajattu asiakaspalvelu. Tiedotamme palveluista tarkemmin 17.5. mennessä tiedekirjaston verkkosivulla. 

Muuhun kampusten toimintaan ei tule muutoksia, vaan jatkamme annetuin nykyohjein ja seuraamme muutoksia viranomaisten suosituksissa. 

Kampusten toiminta elokuussa 

Mikäli Etelä-Karjalan ja Päijät-Hämeen alueet ovat ennen elokuun alkua epidemian perustasolla, avaamme 1.8. harrastetilat ja kuntosalit 50 % käyttöasteella. 

Kampusten tiloissa voi myös järjestää tapahtumia enintään 50:lle yhteisömme sisäiselle tai ulkopuoliselle osallistujalle 1.8. alkaen väljästi nykyisin turvaohjein. 

Lähiopetus käynnistyy syksyllä hybridimallilla 

Mikäli koronaepidemia on elokuussa molemmilla kampusalueilla perustasolla, kampusten syyslukukausi käynnistyy hybridimallilla. 

Koronaryhmä linjaa 1.6. mennessä koulutuksen hybridimallin konkreettiset henkilörajat ja periaatteet kampusten tilojen käytölle.  

Näiden ohjeiden pohjalta päivitetään syksyn koulutuksen suunnitelmat  koulutuksen vararehtorien johdolla. Työssä hyödynnetään syksyn 2020 hybridimallin kokemuksia. Päivitetyt kurssitasoiset koulutuksen toteutussuunnitelmat julkaistaan 24.6. mennessä.

Uusien opiskelijoiden orientaatiot pidetään lukuvuoden alkaessa hybridimallilla: kampuksilla toteutettavien kokoontumisten maksimihenkilömäärä on 50 henkilöä. Oleskelu tulee järjestää väljästi yli 2 metrin turvavälejä noudattaen.

Priorisoimme aloittavien opiskelijoiden lisäksi toisen vuoden opiskelijoiden lähiopetusta sekä kampusten erityistiloissa toteutettavaa toiminnallista lähiopetusta (laboratoriot, simulaatiotilat tms). 

Yleistavoite on, että syksyn 2021 aikana kaikille opiskelijoille tarjotaan opintoja kampuksilla, eikä opintoja suoriteta vain digitaalisesti. Tämä tavoite ei koske verkossa toteutettavia tutkintoja. 

Suosittelemme lähiopetuksena järjestettäviin kursseihin joustavia käytäntöjä mahdollisuuksien mukaan (tallenteet, streamit tms) vuoden 2021 loppuun saakka.

Kansainvälisen liikkuvuuden ohjeet 15.6. mennessä

Seuraamme linjauksia sekä kansallisen että EU:n yhteisen koronatodistuksen osalta, samoin mahdollisia muutoksia rajaliikenteen määräyksissä. 

Annamme ohjeet kansainvälisen liikkuvuuden osalta 15.6. mennessä. 14 päivän varoaika kampuksille tuloon ulkomaanmatkan jälkeen on toistaiseksi voimassa.

LAB ja LUT eivät ota vastaan kansainvälisiä vaihto-opiskelijoita syyslukukaudelle 2021. Toivotamme vaihto-opiskelijat tervetulleiksi kevätlukukaudella 2022.

Emme myöskään suosittele vaihtoon lähtöä syyslukukaudella 2021. Lähteminen omalla harkinnalla on mahdollista. 

Joustava työskentely jatkuu syksyllä

Suomen exit-suunnitelmassa kansallista etätyösuositusta tarkastellaan kesäkuussa. Me LUT-korkeakouluissa jatkamme työntekoa joka tapauksessa joustavasti kesälomakauden jälkeen ja tarkennamme tuolloin kampuksella työskentelyn ohjeita epidemiatilanne huomioiden.

Henkilöstökyselyn tuloksia (työskentelyn periaatteet koronan jälkeen) analysoidaan parhaillaan ja tavoitteena on kertoa tuloksista yhteisölle juhannukseen mennessä.

Yli 50 henkilön sisäisiä tai ulkoisia tapahtumia voi suunnitella kampuksille 1.11. alkaen. Suosittelemme tilaisuuksien striimaamista vuoden 2021 loppuun saakka.

Tärkeimmät päivämäärät lyhyesti:

  • 17.5. ovet auki opiskelijoille sähköisillä avaimilla
  • 1.6. linjaukset koulutuksen hybridimallin henkilömääristä ja tilojen käytön periaatteista
  • 15.6. kansainvälisen liikkuvuuden ohjeet syksylle 2021

Mikäli olemme elokuussa perustasolla:

  • 1.8. kuntosalit ja harrastetilat väljästi käyttöön, enintään 50 hengen pienet tapahtumat mahdollisia, joustava työskentely kampuksella 50 % täyttöasteella
  • 1.11. yli 50 henkilön tapahtumat kampusten sisä- ja ulkotiloissa mahdollisia